BMW 3-serie

Hollands geschoold

BMW 3-serie
BMW 3-serieBMW 3-serieBMW 3-serieBMW 3-serieBMW 3-serieBMW 3-serieBMW 3-serieBMW 3-serieBMW 3-serie
De eerste meters met een nieuwe 3-serie: altijd weer een mooi moment. Op een of andere manier maakt BMW's middenklasser bij autoliefhebbers meer los dan een nieuwe C-klasse of A4. Heeft de zesde generatie (met flink wat Hollandse invloeden) het in zich om net zo'n succes te worden als z'n voorgangers? Dat zoeken we uit in de omgeving van Barcelona, aan boord van een 320d met automaat.

Je ziet het aan de reacties op BMW-berichten en –video's op onze site: BMW maakt iets los bij de mensen en de 3-serie in het bijzonder. Het is een model dat jong en oud, rijk en arm aanspreekt. Een combinatie van historie, imago, design en (sportieve) rijeigenschappen, vermoeden we. Ook wij melden ons met bovengemiddelde interesse bij de sleutelbalie – bevolkt door twee goedgemutste Duitsers - op het vliegveld van Barcelona, waar de testauto's worden uitgedeeld aan de pers. Het blijft lachen met die Duitsers, zelfs al zijn ze in Spanje. Terwijl wij het gebulder gelaten over ons heen laten komen, bescheuren onze gastheren zich om hun eigen grap. Iets met Nederlanders, caravans en het feit dat er op de demo's van de nieuwe 3-serie geen trekhaak zit. Je moet het soms op de koop toe nemen, die Duiste humor. Het mag dan over het algemeen nogal afwijken van wat wij Nederlanders onder 'leuk' verstaan, een strak evenement organiseren kun je wel aan ze overlaten. Het zonnetje schijnt en de testroute belooft veel moois - vooral veel slingerende bergweggetjes. Daar kun je met een BMW over het algemeen uitstekend terecht, eens kijken of dat met de nieuwe 3-serie nog steeds zo is. Hier met die sleutel!

Veel belangstelling

We eigenen ons tijdelijk een 320d toe, die in Nederland vooral bij leaserijders op veel belangstelling zal kunnen rekenen. Hij valt namelijk in de gunstige 20%-bijtellingscategorie - ook na 1 juli. We hebben het dan overigens wel over de Efficient Dynamics Edition; een 'geknepen' versie van de viercilinder turbodiesel uit de 320d, met 163 in plaats van 184 pk. Het koppel van beide versies is gelijk: 380 Nm. Om de 320d verder Efficient en Dynamisch te maken werd de koets een centimeter verlaagd, kreeg-ie een aantal aerodynamische aanpassingen, werden banden met lagere rolweerstand gemonteerd en kreeg de bak een andere eindoverbrenging. Hoe deze EDE-versie rijdt, kunnen we nog niet zeggen want in Spanje was alleen de 320d zonder EDE-pakket, dus met 184 pk, beschikbaar. Prima, krachtige motor, geen subtilitietswonder - bij accelereren hoor je 'm goed - maar op constante snelheid is z'n geluidsproductie nihil. Rolgeluiden en windgeruis krijgen dan de overhand in de verder mooi stille cabine. De standaard zesbak is in onze testauto vervangen door een 8-trapsautomaat, waarvan de software duidelijk op comfort is geprogrammeerd. De automaat schakelt heel soepel maar de reacties op het gaspedaal zijn niet erg scherp, ook niet in Sport+, de meest sportieve stand van de Driving Experience Control.

Even checken

Driving Experience Control; het zegt je niets? Maak je geen zorgen, ook wij moesten even checken wat ze precies bedoelden met de zoveelste hippe term voor iets wat eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. DEC is het knopje links naast de pook waarmee je het rijkarakter van de auto kunt beinvloeden, in stapjes van Eco Pro (de 'spaarstand' om het verbruik te drukken) via Comfort en Sport naar Sport+. Al naar gelang je keuze worden de volgende zaken beinvloed: gaspedaalrespons, motorreacties, alertheid van de bak, mate van stuurbekrachtiging en de hardheid van de dempers. Dat laatste overigens alleen als je die optie hebt aangevinkt op het bestelformulier. Die adaptieve dempers zijn nieuw voor de 3-serie en zeker een aanrader. Op de snelweg is de 'zachte' Comfort-stand het prettigste, heb je zin in een stevig potje sturen en wil je die ene doordraaier nu eens een keer echt hard nemen, zet je de DEC-knop op Sport of Sport+. In die laatste stand worden ook de tractiecontrole en het esp (grotendeels) uitgeschakeld.

Comfortwater

We hadden het al gemerkt bij de nieuwe 1- en 5-serie en bij de nieuwe 3 gaat dezelfde vlieger op: BMW doet tegenwoordig wat comfortwater bij de sportieve wijn. Oftewel: een BMW 3-serie is niet langer louter voor sportievelingen, het aspect 'comfort' - het gebrek eraan bij voorgaande 3-series was voor sommige kopers een reden om voor de concurrent te gaan - wordt nu serieus meegewogen in de afstemming van het onderstel. Daarvoor is overigens de Nederlander Jos van As verantwoordelijk (net zoals hij dat was voor de E30-, E36- en E46-series overigens) en die heeft de klus uitstekend geklaard. Het onderstel is heel mooi in balans, met een bijna ultieme mix tussen comfort en sportiviteit. Erg knap. We hebben bij de introductie van de 3 niet kunnen proberen hoe het onderstel zonder adaptieve dempers is maar daar maken we ons eerlijk gezegd geen al te grote zorgen over. 'Onze' 320d stuurt in ieder geval messcherp, in deze klasse is geen enkele auto met meer gevoel en feedback in de installatie. Er zit weinig rol in de koets en en het onderstel is zo goed dat je wel heel gek moet doen om de 3-serie van de wijs te brengen. Ondanks de achterwielaandrijving treedt onderstuur eerder op dan overstuur, al zal dat bij de sterker gemotoriseerde versies waarschijnlijk anders zijn. Met de nieuwe 3-serie zet BMW in deze klasse in ieder geval nieuwe standaarden op het gebied van rijdynamiek, daar mag de concurrentie zich weer op stukbijten.

Alweer een Nederlander

Laten we het eens over de auto zelf hebben – ontworpen door Adrian van Hooydonk, he, alweer een Nederlander! Zoals te doen gebruikelijk is ook de nieuwe 3-serie weer groter dan z'n voorganger. Negen centimeter maar liefst, en de wielbasis nam met 5 cm toe. De kofferbak groeide 20 liter naar 480 liter en om de extra wagenlengte te 'compenseren' en de proporties van de auto te bewaken werd ook de spoorbreedte voor- en achter (met respectievelijk 3,7 en 4,7 cm) vergroot. Elke nieuwe 3-serie - eigenlijk elke nieuwe BMW - is weer even wennen, in dit geval is het de relatief lange en aflopende neus die de conservatievelingen op de kast jaagt. Maar heus, die nieuwe voorgevel met koplampen die aansluiten op de grille went snel en in het echt ziet de nieuwe 3 er gewoon prima uit. BMW zorgt er in ieder geval wel voor dat de modellen een eigen smoel hebben - iets wat je van Audi bijvoorbeeld niet kunt zeggen. De achterkant is minder onderscheidend en lijkt sterk op die van de 5-serie. Van die vijf centimeter extra wielbasis komt volgens BMW 1,5 cm ten goede aan de benen van de achterpassagiers en inderdaad: achterin is meer ruimte dan voorheen. Er is ook iets meer hoofdruimte, 8 mm op precies te zijn. Het dashboard, waarvan de middenconsole traditioneel iets naar de bestuurder is toedraaid, loopt mooi in de pas met de andere nieuwe BMW's. Een nette, overzichtelijke werkplek met mooie materialen en die ook qua ergonomie goed in elkaar steekt. Op de middentunnel vind je de iDrive-knoppen. Dit systeem is in combinatie met een kleurenschermpje bovenop het dashboard standaard op elke 3-serie en het werkt erg gebruiksvriendelijk. Zonder fatsoenlijke multimedia-voorzieningen tel je tegenwoordig niet meer mee en dus kun je ook in de nieuwe 3 via internet aansluiting zoeken met de buitenwereld – bijvoorbeeld om radiostations te beluisteren of om via buienradar te checken of het onderweg droog blijft of niet. Onder de verzamelnaam ConnectedDrive valt een lijst 'rijdershulpjes' zoals Lane Departure Warning, adaptieve cruise control en Surround View (waarmee je de omgeving om de auto kunt bekijken via kleine cameraatjes). Ook nieuw voor de 3-serie is een head up display waarop onder andere snelheid en navigatie-instructies worden geprojecteerd. Niet standaard, maar wel leuk – en veilig, je hoeft je blik niet af te wenden - om eventueel bij te bestellen.

Wat is jouw lifestyle?

Je nieuwe 3-serie samenstellen is tegenwoordig een kwestie van bepalen welke 'lifestyle' het beste bij je past: modern, sportief of luxueus. Deze zogenaamde 'individualiseringslines' bepalen hoe buiten- en binnenkant eruit zien. Zo heeft de Sport-uitvoering bijvoorbeeld rode accenten in het interieur, is het binnenste van de Modern Line juist licht en strak en vind je in de Luxury-lijn hout op het dashboard. De nieuwe 3-serie staat in februari bij de Nederlandse dealers en zal in eerste instatntie verkrijgbaar zijn met de motoren die in het kader vermeld staan. Zo'n drie weken later volgen de 316d met 116 pk, de 318d (143 pk) en de 320i (184 pk). De 316d en 320i vallen tot 1 juli in de 20%-bijtellingsklasse, wie er eentje wil, zal er dus snel bij moeten zijn om 'm voor die datum op kenteken te krijgen. Een zescilinderdiesel, X-drive-versies en de ActiveHybrid staan voor later in 2012 op de planning. Die ActiveHybrid is overigens vooral een marketinginstrument voor de VS want wie echt met het milieu is begaan, koppelt een accupakket niet aan een dikke zescilinder turbomotor van dik 300 pk, toch? Dat neemt niet weg dat wij ook wel benieuwd zijn hoe dat machtige 3-literblok van 306 pk samenwerkt met een elektromotor van 54 pk (gecombineerd vermogen 340 pk en 450 Nm) rijdt! Volgens de berichten wordt de 3-serie in 2014 ook met driecilindermotor (van Mini) leverbaar. Prijzen van de nieuwe 3-serie zijn op het moment van schrijven nog niet bekend, volgens de woordvoerder van BMW zijn die ongeveer gelijk aan die van de huidige 3-serie, met de mededeling dat iDrive, het kleurenscherm en automatische airco standaard zijn op elke Dreier.

Lezersreacties (110) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.