Bentley Continental GT Speed
Hogesnelheids-Bentley
- Marc Klaver
- Eerste rijtest
Tegelijk met de introductie van de spectaculaire GT Speed heeft Bentley de GT ook wat aangescherpt. Dankzij aanpassingen aan de wielophanging en het koelsysteem slankte de zwaarlijvige Coupé 35 kg af. Daarnaast werd de zesliter W12 onder handen genomen. Het motormanagement is aangepast, net als de katalysatoren en de uitlaat en er wordt een ander type nokkenas gemonteerd. De prestaties zijn gelijk gebleven (560 pk, 650 Nm, topsnelheid 318 km/h), maar de CO2-uitstoot daalde naar 396 g/km en de respons op het gas is spontaner. Er wordt nu meer aluminium toegepast in de wielophanging en de verder verfijnde Servotronic stuurbekrachtiging moet voor meer stuurprecisie en feedback zorgen. Het front van de GT wordt gesierd door een iets verticaler staande grille en grotere luchtinlaten onder de bumper. Deze maatregelen moeten voor een lagere luchtweerstand en meer motorkoeling zorgen. Verder is de gefacelifte neus te herkennen aan de chroomringen rond de koplampen. Een nieuwe optie zijn de keramische remschijven, die net zo lang meegaan als de auto zelf. Deze zijn alleen leverbaar in combinatie met 20-inchwielen, het is maar dat u 't weet! Verder noteren we twee nieuwe lakkleuren en andere leersoorten.
Mmmmm, Mulliner
De GT Speed onderscheidt zich in een aantal opzichten van zijn iets minder snelle broeder. Aan de voorkant valt de donkere grille op en achter zien we twee grotere uitlaten. Lieden met een zeer scherpe blik zullen zien dat de Speed iets dichter bij het asfalt ligt. Vóór 10 mm en achter 15 mm, zeer subtiele verschillen dus. Echte blikvangers zijn de prachtige wielen, in de maat twintig inch. Dit peperdure setje lichtmetaal is gevat in speciaal door Pirelli ontwikkeld rubber in de maat 275/35/20. Een band die enorme krachten moet kunnen verwerken, want bij een tempo van meer dan 320 km/h en een gewicht van 2.350 kg krijgen die Pirelli's het zwaar voor hun kiezen. De motor kreeg er 50 pk en 100 Nm bij. En dan het interieur, dat is voorzien van de 'Mulliner driving specification', wat de kenner meer dan voldoende zegt. Het prachtige leer op het meubilair en de zijpanelen is voorzien van ruitvormige stikselbanen, inclusief het logo van Bentley in reliëf. Verder zien we doorboorde, aluminium pedalen en een pookknop die niet zou misstaan in een juwelencollectie. Uiteraard staat het de klant vrij om zijn of haar Bentley nóg verder te individualiseren met de opties uit het Mulliner-programma. Daarbij is eigenlijk niets onmogelijk, tot lakkleuren van de Arnage aan toe.
In een witte blijf je zitten
Daar staat hij dan, maagdelijk wit, de volmaakte onschuld. Wat een schoonheid, en wat fantastisch dat de witte auto bezig is aan een come back! Natuurlijk, niet elke witte is mooi, maar in het geval van een Continental GT heeft die kleur absoluut stijl. En het zal van generlei invloed zijn op de restwaarde. De kruisstiksels op het leer zijn in het echt nog mooier dan op de foto's in de brochure en het nieuwe driespaaks stuur staat hem beter dan die grote hoepel uit de Phaeton. En dan het starten. Bij een twaalfcilindermotor gaat dat gepaard met een bijzonder geluid. Je hoort de startmotor veel toeren maken, zonder dat je het idee hebt dat ook de krukas rondgaat. En dan ineens komt het twaalfcilindergeweld in alle hevigheid tot leven. Bij stationair toerental is de dreun al zó zwaar, dat bij de overburen de bloempotten in de vensterbanken staan te trillen. Alsof er één of ander onheil dreigt. Maar niets is minder waar. Hier dreigt alleen maar snelheid. En als je niet oppast een one man show in het misselijkmakende tv-programma Wegmisbruikers. Eén keer in beeld bij Spee en zijn buikspreekpop met krulletjeshaar en je bent voorgoed BN-er, tegen wil en dank. Maar zover zal het niet komen, want wij rijden de GT keurig de grens over, voor een 300+ sessie.
Verpletterende acceleratie
Dat Bentley serieus werk gemaakt heeft van de besturing, is direct te voelen. De Speed voelt, mede vanwege de 20-inchbanden, scherp en precies aan. Met de vering en demping in de meest straffe modus is het zelfs een sportieve auto. En de reactie op het gaspedaal is eveneens voelbaar giftiger. Na het tanken verhogen we de bandenspanning naar 3,5 bar vóór en 2,9 achter, zoals Bentley zelf voorschrijft voor het rijden op topsnelheid. Dit gaat iets ten koste van het stuurgevoel, maar zorgt voor meer veiligheid. Even later voegen we in op de A31, één van Duitslands meest rustige snelwegen zonder limiet. In de spiegel zie ik een automobilist naar links gaan om ons gelegenheid te geven in te voegen. Die actie had hij achterwege kunnen laten, want het tempo waarmee de Continental accelereert naar 200 km/h is verpletterend! Tegen de tijd dat de ander de invoegstrook bereikt, halen wij de eerste auto verderop al in. De naald van de snelheidsmeter rent over de schaal als een hazewindhond over de renbaan. Tempo 250 bereiken we met het grootste gemak en ook daarna blijft de versnelling doorgaan. Maar het lukt nog niet om de 300 aan te tikken. Elke auto vormt een bedreiging en onnodige risico's nemen doen we niet. Sterven in het harnas zal best heroïsch zijn, maar vandaag liever niet.
Gezelschap uit Stuttgart
De wegligging bij deze supersonische snelheid is fenomenaal. De bijna 2,4 ton zware Bentley lijkt zich aan het asfalt te zuigen. Even lukt het om 302 km/h aan te tikken, maar dat is nog niet genoeg. We pakken de afslag en voegen aan de andere kant weer in. Heel snel komen twee auto's dichterbij. De voorste is een nieuwe E Klasse, daarachter een volledig gecamoufleerde Benz. En met dat tempo kan dat er maar één zijn: een AMG, waarschijnlijk de nieuwe CLK. We haken aan om te concluderen dat het duo er een straf tempo op heeft staan: 270 km/h. Aan de kant vrienden uit Stuttgart, er moet een heerschap uit Crewe voorbij! De testrijders – op weg naar de kombaan van Daimler in Papenburg – gunnen ons de ruimte. En ruimte, dat hebben we daarna! Het gaspedaal drukt bijna een deuk in de vloer, we passeren de 300-grens, waarna de kilometers er tergend langzaam bijkomen. De digitale meter toont 309, 310, 311...... maar in de verte doemt verkeer op en het is gekkenwerk om door te zetten. Volgens de GPS-meting hebben we 307 km/h gehaald. We vinden het goed zo. Om die 326 te bereiken, heb je eindeloos veel asfalt en zicht nodig. Het kost de GT Speed domweg te veel afstand. Dat hij de kracht ervoor heeft, geloven we graag. Aan de andere kant: die 50 pk erbij zorgen voor een topsnelheid die slechts 8 km/h hoger ligt. Boven de 300 km/h gaat de luchtweerstand een extreem grote rol spelen. Je hebt krankzinnig veel pk's nodig om nóg sneller te kunnen. Kijk maar naar de Bugatti Veyron. Dat neemt niet weg dat we enorm hebben genoten van een dag met de GT Speed, hoewel we met 285.775 euro in de achterzak heel serieus aan een 911 Turbo zouden denken. Houd je nog bijna een ton over ook en hij haalt de opgegeven top van 310 km/h met gemak.
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen