Bentley 4½ Litre ‘Bluebell’ (1929) - Op de Rollenbank

Bejaardengym

68 reacties

Video
AutoWeek 02 2020
AutoWeek 02 2020

Je leest het in AutoWeek 02 2020

Je ziet ze weleens op televisie: van die negentigjarigen die nog volop in het leven staan en af en toe zelfs nog de sportschool bezoeken. Deze week ontvangen we zo’n krasse grijsaard in Op de Rollenbank. Wat gebeurt er als je het vermogen gaat meten van een Bentley uit 1929?

Welke verwachting moet je hebben als je hal verwege de maand december iemand uitnodigt om met een vooroorlogse Bentley naar de rollenbank in Den Haag te komen? Komt die auto wellicht in een verwarmde trailer? Moeten we er stoffen handschoentjes bij aan? Niets van dat alles. Vanuit de verte horen we de 4½ Litre al aankomen. Die komt gewoon over de weg met aan het stuur Kees Jan Boosman, die samen met deze bejaarde de elementen trotseert. Het is bepaald geen museumstuk – hier wordt gewoon lekker gas mee gegeven.

Kees Jan moet eerst maar eens uitleggen wat voor vlees we hier in de kuip hebben. “Dit is de Bluebell. Die begon zijn leven ooit als normale 4½ Litre sedan maar is later omgebouwd tot acer. Daarvoor is ook de motor aangepast; maar hoeveel vermogen er precies in huist, is eigenlijk onbekend. Standaard zou die 130 pk moeten leveren. Maar als ik dat onderweg zo aanvoelde, denk ik dat we best eens 180 pk zouden kunnen gaan meten. Zijn naam ontleent hij natuurlijk aan zijn kleur. Na de ombouw werd hij blauw.” Even voor alle duidelijkheid: deze Bentley is geen Blower. Dat zijn de varianten van de 4½ Litre met een super charger: die produceren tot wel 240 pk. Ongekend in die tijd.

Ghisbert drentelt nieuwsgierig om de Bentley heen. “Zó oud zien we ze hier nooit”, zegt hij, terwijl hij de auto insnoert op de rollenbank. “Hoe werkt zo’n auto precies? Met dubbel klutsen zeker?” Zo is het maar net, want de versnellingsbak van de Bluebell is niet gesynchroniseerd.

VLAMMEN

Onwennig neemt Ghisbert plaats achter het stuur; het schakelen gaat hem inderdaad lastig af. Kees Jan geeft hem wat tips en instructies en vertelt ook dat de auto niet meer dan 4.000 toeren per minuut mag draaien. Want hij komt hier met een reden: de motor is net gereviseerd en hij wil wel eens controleren of die klus goed is geklaard.

Als je naast de rollenbank staat waarop deze Bentley staat te geven wat hij heeft, is dat ronduit spectaculair: het raast en ploft dat het een aard heeft en uit de uitlaat komen vlammen. Een viercilinder met zoveel cilinderinhoud geeft grote klappen. Een onvergetelijke ervaring.

De meting zit er ook niet zomaar op. Het duurt even voordat de juiste afstelling is gevonden. Zo wordt de ontsteking bediend met schuiven op het stuur. Het is een hele klus de auto optimaal te laten presteren. Het resultaat mag er echter zijn en Kees Jan zat er met zijn schatting niet ver naast. Als de motor wordt uitgezet, keert de rust weer – voor heel eventjes maar. Want als afscheid laat de Bentley na een seconde met een grote klap nog wat onverbrande gassen naar buiten, alsof iemand een strijker de rollenbankruimte in gooit. Ach ja, een hoogbejaarde hè. Die laat wel vaker zomaar iets vliegen.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Lezersreacties (68) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.