Audi SQ8 e-tron vs. Lotus Eletre S - Vergelijkende Test

Een nieuwe start in een nieuwe wereld

181 reacties

Video

Met de Eletre begint Lotus aan een geheel nieuw tijdperk, waarin groot en massief de norm zijn. Eigenschappen die ver af staan van de originele kernwaarden van het Engelse merk. Dat maakt de schok des te groter wanneer de Eletre een waanzinnige auto blijkt.

Een Lotus tegen een Audi SQ8. Dan hoop ik op wat lagers ofzo ...

Tja, tijden veranderen. Uiteraard heeft bijna elke sportwagenfabrikant tegenwoordig een SUV in de schappen, maar het rumoer rondom de Eletre doet nog het meest denken aan de entree van de eerste Porsche Cayenne. Die stap was destijds zo bizar dat velen hun afschuw niet onder stoelen of banken staken. Het was “walgelijk”, “respectloos” en “het begin van het einde”. De praktijk was anders, want Porsche verkoopt inmiddels meer SUV’s dan sportwagens. En dit terwijl het merk ondertussen ook nog de ene na de andere waanzinnige sportauto op de weg zet. Daarmee is dus niemand slechter geworden van de Cayenne. Liefhebbers niet en Porsche zelf al helemaal niet.

De komst van de Eletre zorgde evengoed voor een vergelijkbaar scepsis. Nu is de die-hard fanbase van Lotus wat kleiner dan die van Porsche, zeker in Nederland. Maar de stap voelt hier als nóg groter. Nog meer dan Porsche is de basis van Lotus een laag gewicht met extreem pure rijsensaties. Dat staat wel bizar ver af van een ruim 2.500 kilo zware elektrische SUV. Alsof Range Rover ineens een compacte 900 kilo zware tweezitter met een hoogtoerige atmosferische viercilinder onthuld. Het past echt totáal niet bij het merk. Maar Lotus wil door, óók met sportwagens. En ja, zelfs nog even met sportwagens op benzine. De Emira is nog maar een jaar op de markt en de versie met de viercilinder van AMG werd zelfs pas afgelopen zomer gelanceerd. Gewoon gemaakt in Hethel, net over de Noordzee. Maar de aantallen zijn klein en dus wordt er te weinig mee verdiend. De kassa moet rinkelen en dat lukt in autoland het beste met iets wat hoog op de poten staat. Als je dan toch een nieuwe start maakt, waarom zou je je dan niet meteen vol storten op de nieuwste techniek? Elektrisch dus. Tegen de elektrische versie van de Audi SQ8 kijken we waar de Eletre staat.

Audi SQ8 vs Lotus Eletre

Op de sprint houd je de Lotus bij tot 100 km/h

Gaap. Snel, maar niet zo leuk dus?

Nou opvallend genoeg voelt de Lotus snel, maar niet zo snel als je met dit vermogen verwacht. De sprint naar 100 km/h is met 4,5 tellen nota bene net zo ‘snel’ als de Audi met 100 pk minder. Een brave Tesla Model 3 Longe Range is net zo vlot! Maar dit komt doordat de Eletre S (in tegenstelling tot de R) geen enkele vorm van launchcontrol heeft. Het vermogen wordt niet meteen vol vrijgegeven, maar bouwt zich op, met een gevoelsmatige piek bij 80 km/h. Hoe sneller je gaat, hoe sneller de auto voelt. Alsof je een hoogtoerige V12 rijdt. Van 100 naar 200 km/h duurt slechts 7 tellen, tegenover krap 13 in de Audi! Eenmaal onderweg voelt de Eletre daarmee meer dan snel zat. Meer indrukwekkend is zijn rijgedrag. Al bij de eerst bocht merk je dat er een magie in de Eletre zit, die bijna altijd mist bij nieuwkomers. Een extreem goed stuurgevoel gecombineerd met snaarstrak rijgedrag. Maar dit weer zonder dat de auto knalhard is. Lotus mag nu Chinees zijn, enige kennis van onderstellen heeft het merk merkbaar nog altijd in huis. De auto heeft luchtvering in combinatie met de eerder genoemde actieve stabilisatie doet dat wonderen voor het rijgedrag van de 2,5 ton zware SUV. Het was koud, nat en guur, maar de tractie op de gemonteerde winterbanden is verbluffend. Onderstel en vermogensafgifte passen zich aan afhankelijk van de gekozen rijstand, waarbij de brandbreedte van de auto extreem groot is. Je merkt in Sport meteen het verschil, want de kuipstoelen klemmen zich meer om je heen, klaar voor wat explosief geweld. De snelheidssensatie in de auto is vrij uniek. Omdat meer vermogen wordt vrijgegeven op hogere snelheid, voelt de acceleratie ook extremer als je harder gaat en dan is de Lotus ineens bizar snel, maar het geluid ontbreekt. Je gaat daardoor al vlot sneller dan je denkt. Gek idee dat dit vermogenstechnisch nog maar de instapper is. Gezien de prestaties met winterrubber op nat zijn we benieuwd hoe de auto voelt op een droge lentedag met zomerbanden … Het snelheidspotentieel is dan vermoedelijk beangstigend.

Het blijft wel een SUV natuurlijk, en een grote ook. Lotus heeft daarom enige speelsheid vermeden. Verwacht geen uitbrekende achterkant om powerslides mee te maken of wat lift-off overstuur: het is vooral snaarstrak rijgedrag. Al zijn er merken die in dit segment wél wildere SUV’s maken, denk bijvoorbeeld aan de BMW X5 M, dan is Lotus’ keus met dit formaat wat ons betreft gewoon prima.

Hoe rijdt die Audi SQ8?

Stappen we over in de Audi, dan voelt dat als een Turks stoombad na een survivalbaan. De Audi SQ8 is luxueus en ruimtelijk, en heeft totaal niet de sportieve vibe die de Lotus wel heeft. Je hebt een sportstoel, maar niet zo’n extreme kuip als in de Lotus. Dat het de S-versie is blijkt uit de genoemde stoelen en wat S-logo’s her en der, maar de wijzigingen ten opzichte van de e-tron 55 zijn beperkt. Het onderstel kent wel wat aanpassingen. De wielen staan iets verder uit elkaar, je hebt bredere banden en het camber is iets sportiever afgesteld. De auto voelt wel wat steviger aan, je levert wat comfort in. Het rijden is merkbaar anders dan in de gewone elektrische Q8. Je hebt minder bodyroll en de stuurinput zorgt voor net wat snellere reacties van die eveneens 2.600 kilo zware auto. Verder is hij nadrukkelijk sneller dan de gewone Q8 e-tron, die voor een EV vrij rustig van zijn plek komt. De SQ8 heeft wel launchcontrol, wat hem zoals gezegd tot 100 km/h net zo snel maakt als de Lotus. Maar waar de Lotus vooral op het laatste stuk scoort en boven de 100 km/h véél sneller is, zal de Audi SQ8  in een korte dragrace winnen, omdat hij sneller van de lijn komt. Grappig.

 

Audi SQ8 vs Lotus Eletre

De Audi SQ8 is niet extreem dynamisch.

Maar hoe stuurt de Audi SQ8 als er bochten komen?

Hier komen de twee elektromotoren op de achteras tot leven. De motor op het buitenste wiel duwt de Audi hard de hoek om, waardoor onderstuur verdwijnt als sneeuw voor de zon. Het werkt beter naarmate je harder gaat, maar het is ook de rare gewaarwording omdat het kracht nodig heeft. Bij het insturen ben je afhankelijk van de vooras, pas als je het gaspedaal induwt komt het systeem tot leven. Een nieuwe manier van rijden dus, waarbij je moet aftasten wat de Audi kan doen. En dat is meer dan je denkt. Het probleem is dat de auto communiceert zoals veel Audi’s. En dat is nu niet het beste punt van het sportieve spul van het merk. Dit wordt extra benadrukt naast de Lotus, die voelt als een 911 GT3 naast een Audi S6. Ja de S6 is een luxueuze en snelle auto, maar naast een GT3 rijdt het als een container. En zo gaat het vandaag ook. De Lotus is zó goed dat de op zichzelf best goed rijdende Audi erg vlak aanvoelt.

Deze test lees je ook in de nieuwste editie van GTO die volgende week in de winkels ligt.

Lezersreacties (181) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum