Audi S8
Ingetogen krachtpatser
- Maurice de Bouvère
- Eerste rijtest
De S-modellen van Audi vinden hun oorsprong in de S1 uit 1985. De S1 is het laatste en meest geavanceerde evolutiemodel van de revolutionaire rallyauto uit Ingolstadt. Pas zes jaar later, in 1991 kan het grote publiek kennismaken met een S, de Coupé S2, de opvolger van de oer-quattro. Het succes van de Coupé S2 brengt het Duitse merk er toe in de loop der jaren van vrijwel het hele gamma S-modellen te presenteren. Zo verschijnen de S3, de S4, de S6 en de S8. De S8 dateert uit 1996. Deze auto heeft een 4,2-liter V8 onder de motorhuif, die het in eerste instantie schopt tot 340 pk. Dat is voor Audi nog niet genoeg, blijkt later, want het vermogen van het aggregaat wordt nog opgeschroefd tot 360 pk.
De nieuwe S8 heeft een V10 aan boord; het is voor het eerst in de historie van Audi dat er sprake is van een tienpitter. In de basis is de S8-motor gelijk aan die uit de Lamborghini Gallardo. Maar hij heeft voor de S8 wel een aantal modificaties ondergaan. Een van de belangrijkste innovaties is de toepassing van directe brandstofinjectie, FSI. Audi heeft zowel de twaalf- als de achtcilinder links laten liggen; een V12 heeft meer onderdelen en een grotere bewegende massa, en dus meer last van interne wrijving. Vanuit die optiek heeft Audi voor de V10 gekozen, omdat die efficiënter met brandstof omspringt en bovendien compactere afmetingen kent. Een V8 heeft nog handzamere maten, maar om de gevraagde inhoud te bereiken, zou Audi dusdanig grote en zware zuigers en drijfstangen moeten monteren, dat de motor minder gemakkelijk in de hogere toeren zou kunnen klimmen.
Donkerbruine klanken
De V10 onder de kap van de S8 meet 5,2-liter en levert een indrukwekkend vermogen van 450 pk. Het maximumkoppel bedraagt 540 Nm. Op papier ontwikkelt de V10 uit de S8 minder spierballen dan de W12 uit de A8 6.0; de laatste heeft evenveel vermogen te bieden. De maximale trekkracht ligt echter 40 Nm hoger. Beide modellen hebben een afgeregelde top en houden het bij 250 km/h voor gezien. Volgens de fabriek sprinten ze allebei in 5,1 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h. Op zich is dat al een indrukwekkende prestatie voor een mastodont als de A8, maar het grote verschil tussen de 6.0 en de S8 zit 'm in de manier waarop ze de horizon met grote kracht naar zich weten toe te trekken. De W12 doet dat in alle rust en met een grote soevereiniteit; de S8 met een hoop kabaal. Hoewel, kabaal is het verkeerde woord; de tien cilinders brengen samen een fantastisch klinkende symfonie ten gehore. Die is gelukkig niet alleen door omstanders waarneembaar via de vier ovale uitlaatmonden, maar brengt ook de passagiers van de S8 in vervoering, uiteraard wel met een gepast volume. De donkerbruine klanken dringen het interieur binnen zonder één moment te vermoeien of te irriteren. Voor de S8 is een prachtig klinkende 1.000 watt Bang & Olufsen-geluidsinstallatie leverbaar, maar hoe fraai het geluid daarvan ook is, het kan niet tippen aan de sound van de V10 in volle galop. Hij versnelt moeiteloos, vanaf welke snelheid je het gaspedaal ook tegen de wagenvloer trapt. De zijdezacht schakelende zestraps tiptronic-transmissie kent voor de S8 een lagere eindoverbrenging, zodat de Audi ook in het hoogste verzet er de sokken in kan zetten. In de sportstand schakelt de bak bij hogere toerentallen op; je kunt doortrekken tot maximaal 7.000 tpm. Handmatig schakelen kan ook via de in aluminiumlook uitgevoerde peddels achter het driespaaks stuurwiel.
Straf
Er zijn meer verschillen tussen de A8 en de S8: het onderstel met deels uit aluminium opgetrokken wielophanging en adaptieve luchtvering van de S8 is aanmerkelijk stugger dan het sportonderstel dat we van de A8 kennen en dat als basis heeft gediend voor dat van de S8. Elke kiezelsteen op het asfalt voel je, zeker in de dynamische stand. De carrosserie toont zich op onregelmatige ondergrond opmerkelijk stijf; kraakjes in het interieur blijven uit. Audi beweert dat de torsiestijfheid van de koets van de nieuwe S8 zelfs zestig procent hoger is dan die van de vorige. Via het MMI-informatiesysteem kan ook voor een comfortabele modus worden gekozen, maar dan nog is het onderstel straf. Rol- en duikbewegingen in de bocht zijn de S8 zo goed als vreemd; de Audi voelt heel stabiel en wendbaar aan. De permanente quattro-vierwielaandrijving doet hierbij natuurlijk een belangrijke duit in de zak. Een middendifferentieel verdeelt het vermogen over de voor- en achterwielen. Normaalgesproken gaat veertig procent daarvan naar de voorwielen en zestig procent naar de achterwielen. Doordat de nadruk in lichte mate op de achterkant van de auto ligt, krijgt de A8 een dynamisch bochtengedrag. Het differentieel kan al naar gelang de toestand van de ondergrond maximaal vijfentachtig procent van de aandrijfkrachten naar de achterwielen sturen; de voorwielen krijgen ten hoogste 65 procent. Wanneer een wiel adhesie met de grond verliest, dan zet de elektronische differentieelsper EDL de rem op het hulpeloos naar tractie zoekende wiel. Op verzoek schroeft Audi keramische remschijven onder de S8., net als onder de W12, en daarmee is Audi de enige fabrikant die keramische remmen levert voor een limousine. Voor de S8 is de voorziening geen overbodige luxe. Keramische remmen hebben immers een grotere remkracht en zijn vrijwel ongevoelig voor fading. Bovendien weegt een keramische remschijf voor de S8 slechts vijf kilo, de helft van een stalen schijf.
De stuurinrichting heeft een directere overbrenging dan die in de mindere broeders van de S8. Het stuurwiel voelt daardoor een tik zwaarder aan dan dat in de A8 en verleent meer informatie over wat er allemaal onder de 265/35-20-brede banden gebeurt. De reeds genoemde opmerkelijke wendbaarheid van een uit de kluiten gewassen jongen als een S8 komt ook voor een belangrijk deel op conto van het relatief geringe gewicht van de auto. De aluminium Audi Space Frame (ASF)-carrosserie is aanmerkelijk lichter dan een vergelijkbare stalen koets. De S8 brengt ruim negentienhonderd kilogram op de schaal en da's voor z'n formaat bescheiden.
Traliewerk
Hoewel de S8 maar weinig meer opsmuk kent dan de A8, en dus tamelijk ingetogen door het leven gaat, maken subtiele aanpassingen aan de carrosserie ondubbelzinnig duidelijk dat we hier met de meest gespierde beul uit de A8-range van doen hebben. Voor de familieband met z'n kleinere broertjes zorgt de single frame grille van de S8. Een fraai chroomkleurig traliewerk in de grille doet de Audi sportief smoelen, maar niet agressief; de S8 oogt ondanks dat het een beul is sympathiek. Onder de koplampen zitten twee grote luchtinlaten in de bumper, voorzien van een honingraatstructuur grille Wanneer je bij het zien van het imponerende smoelwerk van de S8 nog twijfelt aan z'n potentieel, dan maken de V10-emblemen op de voorschermen daar wel een einde aan. De lekker dik ogende achterzijde wordt bij de S8 opgesierd door een achterklep met geïntegreerde spoiler. Onder uit de achterbumper priemen vier ovale uitlaateindpijpen. De S8 heeft de status van limousine, maar toont allerminst zwaarwichtig. In tegendeel, hij ziet er ondanks z'n forse formaat opmerkelijk atletisch uit.
Aan boord valt het leren driespaaks sportwiel met S-logo op. De versnellingspookknop en de schakelflippers aan het stuur zijn uitgevoerd in aluminiumlook, evenals de omlijsting van de ventilatieroosters op het dashboard. Het instrumentenpaneel is met smaak vormgegeven. De cursieve cijferaanduidingen zijn aangebracht tegen een grijze achtergrond en de naalden zijn wit van kleur. Het zitmeubilair is uiteraard met leer overtrokken en heeft twee tinten. De middenbanen van de stoelen zijn licht van kleur, terwijl de buitenzijde van de stoelen een donkerder tint hebben.
Dat de standaarduitrusting luxueus is, laat zich raden. Wat te denken van een airco met vier gescheiden klimaatzones, in alle richtingen te verstellen voorstoelen en een elektrisch sluitende achterklep. De S8 heeft tevens elektrisch inklapbare buitenspiegels, die automatisch dimmen als de lichtbundel van een achterligger er in schijnt en adaptive light; xenon koplampen worden hierbij gecombineerd met bochtverlichting. Ook standaard is het dvd- en navigatiesysteem en een Bose geluidsinstallatie. Optioneel is de B & O-geluidsinstallatie.
De Audi S8 is een ingetogen krachtpatser, en daardoor oogst hij veel sympathie. Z'n uiterlijk is patserig noch poenig, maar wel krachtig. En het mechaniek onder de motorkap stelt je zeker niet teleur. De V10 maakt met kinderlijk gemak de grootste sprongen en geeft daarbij een geluid ten beste dat iedere autoliefhebber doet kwijlen van begeerlijkheid. Aan een A8 4.2 heb je feitelijk al meer dan voldoende; die is luxueus, functioneel, prachtig gelijnd en ook motorisch aan de maat. Bij de S8 gaat het al lang niet meer om functionaliteit, deze auto doet puur een beroep op je emotie. En wie het niet alleen financieel, maar ook emotioneel aankan om 136.900 euro stuk te slaan op een auto, die moet de Audi-showroom in de gaten houden.