AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Audi Q7 3.0 TDI

Holland-huis

Audi Q7 3,0 TDI
AutoWeek 8 2006
AutoWeek 8 2006

Je leest het in AutoWeek 8 2006

De Audi Q7. Een joekel van een SUV. Manhoog en met een lengte van meer dan vijf meter. In Nijmegen en Amsterdam worden gemeenteraadsleden 's nachts badend in het zweet wakker als ze er alleen maar aan dénken. Waarom eigenlijk? De Q7 vertoont zelfs allerlei Hollandse accenten.

Bij de perspresentatie van de Audi Q7 is een opvallende hoofdrol weggelegd voor Frank van Meel. Daarvoor zijn twee belangrijke redenen, zo vernemen we wanneer Van Meel ietwat lacherig door een Audi-collega aan het aanwezige journaille wordt voorgesteld. Om te beginnen was de Nederlander projectleider van alle techniek in de gigantische SUV. Hij is dus zo'n beetje de vader van de Q7. Maar misschien nog wel belangrijker, zo meldt zijn collega met een grijns, is dat de Q7 de ultieme trekauto voor een caravan is. En daarmee de droom van iedere Nederlander. Daarom is hij ook leverbaar met een wel heel bijzonder snufje: een elektrisch bedienbare trekhaak.

Daar komen we zo nog op terug. Eerst moeten we natuurlijk even reageren op het Duitse gegniffel over Nederlanders en hun 'Wohnwagen'. Gezien de nogal onbescheiden afmetingen en monumentale uitstraling van deze compleet nieuw ontwikkelde SUV zullen we in het vervolg maar van een Holland huis spreken. Met een knipoog naar de olympische winterspelen. Want wie heeft er nog een caravan nodig als hij een Q7 bij zich heeft? Alleen de buitenspiegels zijn al zo groot als keukenramen!

Binnenhuisarchitectuur

Daarom beginnen we maar meteen met het interieur. Of liever gezegd: de drie beschikbare interieurs voor dit huis op wielen. Voorin valt er weinig te klagen. Of het moet zijn dat de meer dan vijf meter lange mastodont daar toch niet zo ruim aandoet als zijn formaat doet vermoeden. De afwerking is op het niveau van de top-limousines en het design doet zelfs sterk aan een A6 denken. Aan enkele wat minder geslaagd details wordt nog gewerkt, zo geeft Van Meel toe. Zoals de wel erg glimmende aluminiumkleurige omlijsting van de ventilatieroosters. Die je daarom in de spiegeling van de ramen terugziet.

Vooral met het oog op de Amerikaanse markt is er naast de standaard vijfpersoonsuitvoering ook een vijf-plus-twee, met in de vloer verzonken stoelen op de derde rij. Ideaal wanneer je aan de beurt bent om de kinderen in de straat naar school te brengen. Naar het schijnt, is dat in de States een belangrijk verkoopargument. Overigens zijn die achterstoelen niet bepaald de ideale plek om je collega's neer te zetten tijdens een lange zakenreis. ,,Pakweg tot een lengte van één meter zestig," geeft Van Meel toe.

Daar staat tegenover dat de zitruimte op de achterbank gigantisch is. We kunnen even geen concurrentie bedenken. Zelfs met de (in twee delen) verschuifbare achterbank helemaal naar voren geschoven, kun je daar nog aardig terecht. In de derde interieurvariant is dat helemaal fantastisch geregeld. In plaats van de achterbank krijg je dan twee luxe fauteuils en een soort armsteun annex console. Veel comfortabeler kan een passagier niet reizen. Overigens kosten de beide meeruitvoeringen wel twee- en drie mille extra. Daar kun je ook eens leuke designstoel thuis voor kopen. Wie geen emplooi voor extra zitplaatsen heeft, kan sowieso het best de gangbare vijfzitter bestellen. Dan heb je naast de gigantische laadruimte ook nog een stel onzichtbaar weggeborgen vakken onder de laadvloer tot je beschikking. Opvallend detail: Q7 versies met luchtvering kun je voor gemakkelijk beladen met een druk op de knop van achteren iets laten zakken.

Karakterverschil

Onderstel en aandrijving werken – om maar eens een mooi woord te gebruiken – soeverein. Het is volgens Frank Van Meel overigens een misverstand te denken dat er van alles is geleend van de Porsche Cayenne en VW Touareg. '"De hele achteras is nieuw om ruimte te scheppen voor de zevenzittercombinatie, de voorwielophanging is ingrijpend aangepast en met lichtmetalen onderdelen afgeslankt. En de aandrijving is als quattro opgebouwd, net als onder de RS4 met Torsen-techniek.

In eerste instantie is de Q7 leverbaar met een keuze uit de 233 pk sterke 3.0 TDI V6 common-raildiesel en de 350 pk 4.2 V8 FSI. Die laatste stelden we al eerder voor. Het is duidelijk de sportievere van de twee. En dan hebben we het niet alleen over de prestaties. Met wat minder gewicht op de vooras en een aangepaste afstelling voelt hij een slagje dynamischer aan en Audi koos kennelijk bewust voor een zeer gespierd uitlaatgeluid. Zeker bij volle acceleratie.

De TDI wil al dermate hard vooruit dat hij ook bij sportief ingestelde rijders op de boodschappenlijst mag staan. Hij haalt mede dankzij een verrassend aardige Cw-waarde (0.34) een top van 210 kilometer per uur en sprint in negen tellen naar de honderd. Ook hij krijgt standaard de Tiptronic 6-versnellingsautomaat mee. Vooral de trekkracht – 500 Nm – combineert uitstekend met het indrukwekkende gewicht van de Q7.

Op het Duitse registratiebewijs troffen we inclusief accessoires een gewicht van ruim over de 2,4 ton aan. Ondanks zijn veel grotere afmetingen niet eens veel meer dan concurrenten van het slag Touareg en X5, maar zwaar blijft hij. Ondanks zijn aluminium wielkasten en andere plaatdelen. Dat voel je vooral in korte bochten en bijvoorbeeld op- en afritten. Een tikje log, misschien is dat nog wel de beste omschrijving. Dat neemt niet weg dat de jumbo Audi verrassend vertrouwenwekkend stuurt en reageert. Met dank aan de quattro-techniek in zijn onderstel.

Daar komt nog bij dat de TDI onder acceleratie rustiger aan het werk is dan zijn benzinebroeder en ook aanzienlijk zuiniger met de brandstof omspringt. Zelfs bij een behoorlijk snelle rit in Duitsland bleef het beperkt tot 11,7 liter op 100 kilometer. In ons land zal dat aan de gunstige kant van de een op tien blijven.

Als we zelf moeten kiezen, staat de Q7 3.0 TDI zodoende met stip genoteerd. Hij is ook nog bijna 20 mille goedkoper dan de V8: vanaf 70.100 euro. Uit de bestellingen blijkt dat meer dan 80 procent van de kopers het met ons eens is. In de toekomst komen er vanzelfsprekend meer motoren. Onder andere de gespierde V8 diesel. Bij de veelbesproken hybride versie zet Frank van Meel wat vraagtekens. ,,De diesel is zeker zo zuinig en kan aan de milieunormen voldoen. In de States stuit je alleen wel op een imagoprobleem."

Elektrische trekhaak

Omdat de ontwerpers spontaan een Hollands accent aan de nieuwe Audi geven, moeten we tot slot zeker ook nog even naar de trekcapaciteiten van de Q7 kijken. Hij mag tot 3,5 ton achter zich aan sleuren. Voor 1.778 euro extra bereik je volgens de Duitsers de hemel voor de Nederlandse caravanner. Voor dat bedrag heb je namelijk een trekhaak die na een druk op de knop in de bagageruimte uit zijn onzichtbare positie omlaag snort en vervolgens 90 graden omzwaait. Je weet niet wat je ziet. Tot de vele varianten van parkeerhulp die bij de Q7 beschikbaar zijn (en terecht!) behoort ook een achteruitkijk-camera. Die is zo geplaatst dat je de trekhaak achteruitrijdend feilloos onder de aanhangerkoppeling schuift.

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum