Audi A8
Het mag wat minder
- Albert-Jan Cornelissen
- Eerste rijtest
Ook bij de Duitse automerken lijkt langzaam het besef door te dringen dat de pk-race ten einde loopt en het wellicht beter is om aan minder sexy zaken als uitstoot en verbruik te denken. Audi zet bij de vernieuwde A8 de 'groene' woorden om in daden met de toevoeging van een nieuwe basismotor.
Ja, het kwartje is gevallen. Waar merken als Audi, BMW en Mercedes-Benz elkaar de afgelopen jaren om de oren sloegen met duizelingwekkende pk-cijfers, is langzaam het groene geweten gaan knagen in Zuid-Duitsland. Even los van het feit dat de gemiddelde CO2-uitstoot gewoon omlaag móet, wil men het vanaf 2012 door de EU verplichte gemiddelde van 120 gram per kilometer enigszins benaderen. Vandaar dat Audi bij de introductie van de vernieuwde A8 niet rept over vermogens van meer dan 600 pk en acceleratiecijfers op Ferrari-niveau, maar vooral over de nieuwe basismotor: een heel bescheiden 2,8-liter V6. Maar voordat u denkt dat het hier een armetierig motortje betreft: dankzij technieken als variabele kleptiming en directe benzine-inspuiting levert de zespitter een heel gezonde 210 pk. Tegelijkertijd is het verbruik volgens Audi gemiddeld 8,3 liter op 100 km, wat neerkomt op een CO2-uitstoot van 199 gram per kilometer. En dat is volgens de Duitsers dan weer de laagste in zijn klasse.
Prima koppel
Heel mooi, al die vorderingen op het ecologische vlak. Maar wil de A8 met de nieuwe basismotor ook nog een beetje vooruit? Want een toplimousine met een amechtig hijgend motortje is als een Greenpeace-activist met benzine in zijn bloed: dat werkt gewoon niet. Maar we kunnen u geruststellen: de 2,8-liter zescilinder vormt een prima koppel met de A8. Dat is mede te danken aan het feit dat het lichte aluminium spaceframe van de grote Audi door het ontbreken van een zware V8 en vierwielaandrijving optimaal tot zijn recht komt. De voorwielaangedreven A8 2.8 FSI weegt 1.690 kilo, de meeste concurrenten brengen zo 300 kilo meer op de schaal. Zodoende komt de A8 ook met deze motor tot prima prestaties. Akkoord, je wordt niet echt in je stoel gedrukt tijdens het optrekken, maar over een acceleratietijd van 0 tot 100 km/h in 8 seconden valt toch niet te klagen. En met een topsnelheid van 238 km/h behoor je op de autobahn evenmin tot de stakkers. Bovendien: zelfs in Duitsland maken files, wegwerkzaamheden en snelheidslimieten tegenwoordig de dienst uit, zoals we op de snelwegen rond München aan den lijve ondervinden. Wat moet je onder zulke omstandigheden nog met 500 pk?
Daf-erfgoed
De nieuwe zescilinder is gekoppeld aan een continu variabele transmissie, 'Multitronic' genaamd. Ja, het Daf-erfgoed is zelfs in Audi's toplimo te vinden! En het moet gezegd, de automaat doet prima zijn werk. Door het continu variabele karakter van de bak weet hij de toerentallen laag te houden, wat naast een lager brandstofverbruik ook voor rust in het interieur zorgt. En de A8 is sowieso al opvallend stil. Audi heeft bij de facelift dan ook veel aandacht besteed aan het punt 'geluidscomfort'. Zo is de aerodynamica wat verbeterd, en hebben de zijruiten met dubbel glas een effectievere isolatiefolie gekregen. Het heeft effect gehad, want aan boord van de A8 heerst een haast serene rust. Audi claimt zelfs dat het de stilste auto in zijn klasse is. Of dat klopt, moeten de geluidsmetingen bij latere tests gaan uitwijzen – een merk als Lexus kan er op dat vlak namelijk ook wat van – maar het is een feit dat je aan boord van de Audi al snel de gemoedsrust van een Tibetaanse monnik hebt. Sowieso is het prettig toeven binnenin. De stoelen ondersteunen ook langere lijven subliem en het dashboard is als vanouds een hoogstandje wat afwerking betreft. De materialen zijn boven elke twijfel verheven. Daar heeft Audi niets aan veranderd, en eerlijk gezegd viel er ook weinig aan te verbeteren. Ook de ergonomie is goed voor elkaar, bediening van zaken als radio en navigatie is kinderspel met het MMI-systeem. Met de enorm brede middenconsole zijn we wat minder blij: hij neemt een beetje het gevoel van ruimte weg.
S8-besturing
Tijdens het rijden doet de Audi ook kleiner aan dan hij is, maar dat is dan weer een compliment. Hoewel je met een lel van een auto op pad bent, heb je nimmer de indruk in een slagschip te zitten. De A8 laat zich bijna dirigeren als een A4. Nog altijd is dit qua rijdynamiek één van de beste auto's in zijn klasse. Op het scherp van de snede verliest hij het wellicht van een Maserati Quattroporte, maar dat is meer een sportwagen in maatpak. Ten opzichte van de andere limo's in dit segment is dit qua sturen nog steeds de te kloppen auto. Voortaan krijgen alle A8's de stuurinrichting van de S8 mee en dat is een goede zaak. Het stuur voelt lekker precies aan, commando's worden snel en nauwkeurig opgevolgd. In bochten laat hij zijn lengte vergeten, hij geeft je niet het gevoel dat hij eigenlijk liever rechtdoor zoeft. Van buitensporig overhellen is beslist geen sprake. Ook weet de voorwielaandrijver goed raad met het vermogen van de zescilinder. Je hoeft niet bang te zijn voor 'schaatsende' voorwielen, het Quattro-systeem mis je eigenlijk niet. Het is overigens ook niet leverbaar voor de 2.8 FSI en da's dan wel weer jammer. Eén van de voordelen van de A8 is in onze ogen toch wel die integrale aandrijving, die er ook onder natte omstandigheden voor zorgt dat hij als op rails de bocht doorgaat. Jammer dat Audi de kopers van een 2.8 niet eens de mogelijkheid biedt om voor vierwielaandrijving te kiezen.
Veercomfort
Een ander vlak waar Audi bij de doorontwikkeling van de A8 aandacht aan heeft besteed, is het veercomfort. Het afrolcomfort is toegenomen en de auto weet nu beter raad met kleine oneffenheden, iets waar de grote Duitser tot op heden wat stijfbenig kon reageren en ook dwarsrichels worden nu goed weggewerkt. Optioneel is voor de 2.8 luchtvering leverbaar, die op andere uitvoeringen standaard is. Daarnaast staan er ook twee nieuwe veiligheidsvoorzieningen op de optielijst. Ten eerste is side assist verkrijgbaar voor E 985. Bij dit uit de Q7 bekende systeem wordt je tijdens inhaalacties door middel van lampjes in de buitenspiegel gewaarschuwd als er een auto in je dode hoek rijdt. Een andere optie is lane assist (E 888), waarbij je er via een trillend stuur op wordt geattendeerd dat je de witte strepen van de rijbaan overschrijdt, als je tenminste geen richting hebt aangegeven. Welkome aanvullingen, net als de nieuwe basismotor. In oktober staat de opgefriste grote Audi in de showroom.