Alpine A110 vs Porsche 718 Cayman - Dubbeltest

132 reacties

Video
AutoWeek 29 2018
AutoWeek 29 2018

Je leest het in AutoWeek 29 2018

Na een afwezigheid van ruim 20 jaar keert het Franse sportwagenmerk Alpine terug met een moderne interpretatie van hun meest legendarische model: de A110. Een kleine sportwagen met viercilinder turbomotor in het midden. Precies hetzelfde recept als Porsche gebruikt voor de 718 Cayman. En toch zijn ze zo anders...

In een tijd waarin nieuwe auto's steeds vaker alles moeten kunnen en dus uiteindelijk rijdende compromissen zijn, is de nieuwe Alpine A110 een verademing. Minimaal gewicht, maximaal rijplezier. Al het andere werd secundair geacht bij de ontwikkeling en die filosofie druipt van elke vierkante millimeter van de kleine, blauwe Fransman af. De twee doelen versterken elkaar en zorgen ervoor dat de A110 op een smalle bergweg zich als geen andere moderne auto gedraagt, precies zoals oprichter Jean Rédélé het meer dan een halve eeuw geleden voor ogen had.

Tegen kosten die zijn te overzien, want minder gewicht zorgt ook voor een lager verbruik en minder noodzaak voor bijvoorbeeld dure remmen of een krachtigere, duurdere motor. Een wezenlijk andere aanpak dan Porsche hanteert. Daar let men wel op het gewicht en de kosten, maar speerpunt bij de ontwikkeling vormt altijd technologie die de auto's op het circuit sneller maakt. Adaptieve dempers, een elektronisch aangestuurd sperdifferentieel met torque vectoring, keramische remmen. Allemaal zaken die Porsche op de 718 wel, en Alpine op de A110 niet aanbiedt. Dat alles maakt de 718 Cayman dan wel meteen een stuk zwaarder, al lijdt de Porsche met zijn 1.440 kilo niet direct aan obesitas. De auto torst echter wel een kleine 300 kilo meer mee dan z'n Franse evenknie en ondanks zijn 300 pk ten opzichte van de 252 van de A110, is de pk-gewichtverhouding van de Duitser minder gunstig. Toch schiet de 718 met een enorme gang uit de startblokken, niet in de laatste plaats door de onfeilbare launchcontrol-functie. Geen ingewikkelde procedures: de auto in Sport Plus, één voet op het gas en één op de rem en zodra die laatste wordt gelost, lanceert de auto zichzelf nog iets sneller dan de fabrieksopgave van 0-100. Sowieso speelt de PDK-transmissie een glansrol. Nog altijd zijn er weinig concurrenten die sneller schakelen en alerter op de flippers reageren. In de Sport-modus krijg je bijna medelijden met de genadeloze klappen die de tandwielen te verwerken krijgen.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (132) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum