VW Golf trekauto van het jaar

Volkswagen Golf trekauto
De uitslag van de jaarlijkse verkiezing van de Trekauto van het Jaar is voor velen een mooie leidraad bij de keuze van een trekauto. Dit jaar gaat de Golf met de hoogste eer aan de haal.
De uitslag van de jaarlijkse verkiezing van de Trekauto van het Jaar is voor velen een mooie leidraad bij de keuze van een trekauto. Dit jaar gaat de Golf met de hoogste eer aan de haal.

De Trekauto van het Jaar verkiezing wordt sinds 1991 door ANWB-uitgave Kampeer- en Caravankampioen georganiseerd en is al jaren een leidraad voor mensen die een trekauto willen kopen. Niet alleen voor nieuwe auto's, de vorige winnaars worden door kopers van een occasion in hun overwegingen meegenomen.
Tien juryleden, waaronder natuurlijk ook weer uw eigen AutoWeek-redacteur, vellen hun oordeel over totaal 24 auto's, verdeeld in 5 klassen. Gelet is op zaken als zitcomfort en vorm en inhoud van de bagageruimte.Verder wordt uitgetest welke hulpspiegels passen en hoe gemakkelijk ze zijn te monteren. Belangrijk is bovendien de kogelhoogte en in hoeverre die verandert als de auto z'n standaard belading heeft, een indicatie hoever de auto aan de achterkant inzakt. Tot slot wordt de bereikbaarheid van de contactdoos waarin de 13-polige stekker moet worden gestoken beoordeeld.
Verder velt de jury een oordeel over het wegrijden op de 12% helling, de bediening en werking van de handrem, de uitwijkproef, motorlawaai, vering, comfort, trekkracht bij het accelereren van 60-80 km/h en de stabiliteit rechtuit en in bochten.
De genomineerde modellen worden met een bijpassende caravan op de ideale manier beladen (75% van het autogewicht). Terwijl de auto's zelf worden geballast met 100 kg, verdeeld over achterbank en bagageruimte.

A-klasse
In de populaire klasse waren de vijf finalisten: de Daewoo Nubira 1.8 16V, Honda Civic 1.7 CDTi, Mazda3 Sport 1.6i, Opel Astra 1.6 16V en Volkswagen Golf 1.6 FSI. De Daewoo Nubira mag minder kilo's trekken dan de rest, maar desondanks presteert hij niet beter. Een minpunt is dat de Koreaan bij het beladen van achteren 7 cm inzakt, zodat hulpveren nodig zijn. Qua prestaties mist de Astra wat vermogen (een 1.8 zou beter zijn), en hij verliest punten in de uitwijkproef en op de 12%-helling. De handremwerking is niet optimaal en het wegrijden vergt veel wielspin. De Honda presteert het best, maar moet inboeten aan comfort vanwege zijn prominente motorgeluid. In deze klasse gaat de nek-aan-nekrace tussen de Mazda3 en de Golf. Minpuntjes voor de 3: de deurspiegels en, vanwege de laaggeplaatste kentekenplaat, de noodzaak voor een trekhaak met afneembare kogel (prijzig!). Pluspunten voor de Golf: als enige in de klasse heeft hij vastzetogen en een 12 voltaansluiting in de bagageruimte. Ondanks de straf die de Golf krijgt voor zijn hogere prijs blijft hij de 3 toch voor. De Golf komt niet alleen als klassewinnaar, maar ook als algemeen winnaar uit de bus. Hij mag twaalf maanden lang de titel Trekauto van het Jaar 2004 voeren.

B-klasse
In deze klasse zijn er eveneens vijf finalisten: de Fiat Stilo Multiwagen 1.9JTD 140 pk, Mitsubishi Lancer 2.0 Wagen, Opel Vectra Stationwagen 2.2 Dti, Renault Mégane Grand Tour en de Toyota Avensis Wagon 2.0 D-4D.
Stationwagens zijn razend populair en daarom is dit jaar een aparte klasse met deze vakantieauto's bij uitstek geformeerd. Al scoorde de Mégane qua doelmatigheid niet het hoogst, hij kon de Vectra qua prestaties, comfort en weggedrag wel voorblijven. De Lancer verslaat de Avensis qua weggedrag en prestaties; de Toyota laat op de hellingproef vanwege koppelingslip een steekje laat vallen. De Fiat JTD-motor levert de beste prestaties, maar hij mag slechts 1300 kg trekken. Dat is écht de limiet, zoals blijkt op de 12% helling en in de uitwijkproef. De Stilo volbrengt de beproeving letterlijk met hangen en wurgen.

MPV-klasse
De populaire klasse van de kleinere MPVs werd vertegenwoordigd door de Ford C-Max 2.0 TDCi CVT, Nissan Almera Tino 2.2 dCi, Opel Zafira 2.2 DTi en de Renault Scénic 1.9 dCi.
De Tino en de Scénic krijgen al direct strafpunten omdat de standaardballast niet meekan. Uit de Renault wordt 50 kg verwijderd en uit de Nissan 60 kg. Ook al scoort de Scénic met goed weggedrag, de prestaties zijn niet optimaal. Daar pakt de Tino een paar punten extra. De strijd ontbrandt tussen de Zafira en de C-Max. De Zafira 1.8 won al eerder de verkiezing, maar intussen is het gamma uitgebreid met de 2.2 DTi-motor, waarmee wel een groter gewicht moet worden voortbewogen. De Opel doet het ook nu uitstekend, al blijft Ford hem op bijna alle onderdelen een neuslengte vóór. Alleen van de non-driving jury krijgt de C-Max niet de maximale punten: zijn kogelhoogte is te hoog en een 12-voltaansluiting of sjorogen in de bagageruimte ontbreken.

4x4
In de 4x4-klasse gaat de strijd tussen de BMW X3 3.0, Mitsubishi Outlander 2.4 aut., Nissan X-Trail 2.5 V6, Subaru Legacy Wagon 2.0, Suzuki Grand Vitara 2.5 V6 aut. en de Toyota RAV4 2.0D. Hoewel de Suzuki wat facelifts heeft gehad, heeft hij op alle onderdelen achterstand op zijn concurrenten opgelopen. De Toyota is een middelmatige speler: nergens goed, maar ook op geen enkel onderdeel uitgesproken slecht. De Nissan en de Mistubishi doen 't een stuk beter. Op de heuvel laat de Nissan een steekje vallen, maar beide auto's komen goed door de uitwijkproef en de prestaties komen dicht in de buurt van de BMW. Tja, de BMW X3... De hoge prijs kost hem punten en uiteindelijk ook de klasse-overwinning. Zijn zogenaamde anti-pendelsysteem werkt zo abrupt, dat de jury vreest dat mensen ervan schrikken en dat moet juist niet in een kritieke situatie als de 'lane change'. Wie gaat er dus weer met een klasse-overwinning aan de haal? De Subaru Legacy Wagon, die qua prestaties en comfort nauwelijks onderdoet voor de BMW en qua weggedrag in de buurt komt.

C-klasse (bestelwagens)
Een nieuwe klasse was die van 'busjes' op grijs kenteken. De genomineerden: de Citroën Berlingo 2.0 HDI, Peugeot Export 2.0 HDI, Mercedes-Benz Vito 2.1 CDI en de Volkswagen Touran Van 2.0i.
Bestseller Berlingo kan de non-driving jury niet bekoren. Maar hij wint 't qua rijeigenschappen in combinatie met de prijs. De forse ingreep van de prijscompensatie heeft ervoor gezorgd dat de eindscores in deze klasse elkaar weinig ontlopen.
De Touran Van staat op dezelfde basis als de nieuwe VW Caddy, maar hij is 10.000 euro duurder. Zijn prijs nekt hem in de verkiezing. De Touran is het meest een personenauto, maar ook de enige van de vier waar onze fiets niet inpast. De dubbele cabine van de Mercedes Vito zorgt ervoor dat de laadruimte alleen van achter bereikbaar is. Lastig met een caravan aan de haak. Verder heeft geen enkele finalist moeite met het trekken van een caravan. Al zijn er wat verschillen in prestaties, deze zijn auto uitstekende trekkers.

Trekauto van het Jaar
1991 – Nissan Primera
1992 – Volkswagen Golf
1993 – Citroën Xantia 2.0
1994 – Subaru Impreza Plus 2.0
1995 – Nissan Maxima 2.0
1996 – Peugeot 406 1.9 DT
1997 – Renault Mégane Scénic 2.0
1998 – Alfa Romeo 156 1.9 JTD
1999 – Subaru Legacy Touring 2.0
2000 – Opel Zafira 1.8 16V
2001 – Volvo S60 2.4 T
2002 – Honda Stream 2.0
2003 – Peugeot 307 SW 2.0 HDI
2004 – Volkswagen Golf 1.6 FSI

Meer over trekauto's vindt u op de website www.caravantrekker.nl.

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.