Volvo wil nooit meer botsen

Volvo crashtest dummies
Volvo wil zijn naam als veilig merk verstevigen door het ontwikkelen van een slimme auto. Letsel door ongelukken zal, als het aan de Zweden ligt, snel tot het verleden behoren.
In het Volvo hoofdkwartier te Götenburg wordt hard gewerkt aan een revolutie in autoland. Reuters bericht dat de Zweden hun zinnen hebben gezet op het realiseren van een letselbestendige auto in het jaar 2020. De Volvo van de toekomst kan zelf sturen, remmen en de weg overzien met behulp van een elektronische bumper. Het is de bedoeling dat dit slimme hulpmiddel de inzittenden van de auto behoedt voor botsingen.
Jaarlijks komen er 1,2 miljoen mensen ter wereld om het leven in het verkeer en raken er vijftig miljoen gewond. Volvo vindt dat onacceptabel en denkt dat ook de consument in de nabije toekomst geen risico meer wil lopen wanneer die de auto in stapt. De Zweedse fabrikant voelt de hete adem van de concurrentie in de nek. Veiligheid is allang niet meer een aspect waarop Volvo kan teren. Andere automerken hebben niet stilgezeten en kunnen net zulke veilige auto's maken. Volvo wil zijn nummer 1 positie terugwinnen met een auto die vooruit kan kijken. Radar, sonar en andere sensoren in de bumper moeten informatie inwinnen en vervolgens terugkoppelen naar de auto. In een situatie waarin het mis dreigt te gaan, bevriest de bestuurder vaak en op dat moment neemt de auto het over door zelf te sturen en remmen. Door dit snelle ingrijpen zal de snelheid waarmee een object geraakt wordt met vijftien kilometer per uur verlaagd worden, waarmee volgens Volvo het dodental bij verkeersongelukken gehalveerd wordt. In de verdere toekomst ziet Volvo het voor mogelijk de ultiem veilige auto te creëren: eentje die niet kan botsen. Het begin is al gemaakt want de nieuwe XC60 bleek onlangs bij het simuleren van een kop-staart-botsing door het City Safety-systeem niet te willen crashen.

PRIVATE LEASE Volvo

Lezersreacties (14)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.