Vlaamse minister wil snel meer 'schone' auto's

Vanaf 2030 geen vervuilende auto's meer

Tesla Model S
De Vlaamse minister van Begroting, Financiën en Energie heeft een boekje opengedaan over zijn persoonlijke ambities op 'groen' gebied. Het liefst zou Bart Tommelein vanaf 2030 helemaal geen vervuilende auto's meer verkocht zien worden in Vlaanderen.

De minister deed zijn uitspraken zondagmiddag in VTM Nieuws, meldt het Gazet van Antwerpen. De Vlaamse regering heeft 1 miljoen gereserveerd om allerlei vormen van milieuvriendelijk vervoer te stimuleren, maar het officiële doel reikt vooralsnog niet verder dan 2020. Dan moeten er 100.000 'schone' auto's op de wegen van onze taalgenoten rondrijden en 5.000 laadpunten voor elektrische auto's zijn. Ook het tanken van aardgas moet in dat jaar een stuk gemakkelijker zijn dan nu het geval is.

Volgens Tommelein is de ambitie van zijn regering niet genoeg: "We moeten op termijn volledig af van fossiele brandstoffen", vertelt hij. "Persoonlijk ben ik er voorstander van om vanaf 2030 alleen nog auto's die op schone energie rijden te verkopen in Vlaanderen".

Ter vergelijking: in Nederland staan ruim 23.000 laadpunten, waarvan 487 snelladers. Wel dient daarbij te worden aangetekend dat 16.288 exemplaren 'semi-publiek' en dus beperkt openbaar toegankelijk zijn. Eind mei stonden er ruim 10.000 volledig elektrische voertuigen geregistreerd in ons land, naast ruim 80.000 plug-inhybrides. De Tesla Model S is met 5.000 geregistreerde exemplaren goed voor de helft van de volledig elektrische voertuigen.

Lezersreacties (84) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.