Viper SRT10 Coupé

Dodge Viper SRT10
Na de introductie van de derde generatie van de Viper in 2003 en de SRT10-versie van de convertible staat nu in Los Angeles de SRT10 Coupé op het podium. Deze Viper sprint in krap 4 seconden naar 100 km/h.

Na de introductie van de derde generatie van de Viper in 2003 en de SRT10-versie van de convertible staat nu in Los Angeles de SRT10 Coupé op het podium. Deze Viper sprint in krap 4 seconden naar 100 km/h en is vooral geschikt om mee te gaan racen.

Het zat er natuurlijk wel in, dat er net als van de Viper Convertible ook van de Coupé een SRT-variant zou komen. De Viper werd overigens in Europa steeds als Chrysler gevoerd, maar binnenkort komt hij onder zijn originele merknaam bij ons op de markt: Dodge Viper.
Onder de kap van zijn lange neus staat een aluminium 8,3-liter V10 met 499 pk (372 kW) en een maximum koppel van 712 Nm. Daarvan is 90 procent beschikbaar tussen 1500 en 5600 tpm. De V10 werkt samen met een handgeschakelde zesbak. Het spreekt vanzelf dat de SRT10 Brembo remmen heeft, geassisteerd door ABS. Voor de wegligging is gebruikt gemaakt van de ervaringen met de racewagens en is rondom onafhankelijke, lichtgewicht wielophanging toegepast. De auto stat op 18-inch wielen vóór en 19-inch achter, die zijn voorzien van Michelin runflatbanden.
De Viper is voorzien van de STR10-kenmerken die we kennen van de Convertible, zoals de speciale grille, de brede spatborden en de laaggelijnde motorkap.
De SRT10 Coupé is ontwikkeld op basis van de Convertible, maar meestal is zoiets andersom. Dan volgt de cabrioversie op de gesloten uitvoering. Nu heeft de Coupé een nog stijvere constructie dan de Convertible en is hij ontworpen voor nog meer neerwaartse druk bij hoge snelheden. Daarvan getuigen de aflopende daklijn en de achterspoiler. De enige onderdelen van de carrosseriedelen die overgenomen zijn van de Convertible zijn overigens de voorbumperspoiler, spatborden, motorkap en deuren. Nieuw is de voorruit, de zijruiten in de portieren, de achterbumperspoiler, de achterschermen en de achterlichten.
Binnenin de SRT10 Coupé is er gezorgd voor genoeg ruimte voor de bestuurder om een helm te dragen. Daarom is ook de zogenaamde 'double-bubble' daklijn van de originele Viper GTS terug.
De Dodge Viper SRT10 Coupé komt in Viperblauw met dubbele witte strepen, zoals de Viper GTS uit 1996. Verder is er met de hemelbekleding rekening gehouden met het plaatsen van een rolkooi. Uniek voor de SRT10 Coupé zijn bovendien het tapijt en de portierbekleding. De Coupé heeft bovendien een grotere bagageruimte dan de Convertible: 177 liter.
De SRT10 Coupé staat vanaf de herfst bij de (Amerikaanse) dealers. Wanneer hij in Europa arriveert, is nog niet bekend.