Hierom waren we tien jaar geleden in de ban van 85 gram

14 procent bijtellingsdiesels

Volkswagen Golf 1.6 TDI Bluemotion vs Volvo V40 D2

Tien jaar geleden was zakelijk rijdend Nederland nog in de ban van 14 procent bijtelling. Het fiscale voordeel kreeg je ook op diesels. Eind 2013 zag je fabrikanten op verzoek van Nederlandse importeurs schaven aan hun zuinigste diesels, om hem vooral maar onder een CO2-uitstoot van 85 gram per kilometer te krijgen, de nieuwe nog lagere norm voor 2014. Als dat lukte, had je als importeur namelijk goud in handen: dan kon de zakelijke automobilist hem met 14 procent bijtelling gaan rijden. 

Ook wij van AutoWeek waren er maar wat druk mee. Het was aanleiding voor veel vergelijkende testen van modellen in de compacte middenklasse met de insteek '14 procent bijtelling'. Zo hadden we in het najaar van 2013 de Volkswagen Golf 1.6 TDI Bluemotion en de Volvo V40 D2 bij elkaar gehaald. We schreven: "In 2014 gaan de CO2-grenzen weer omlaag en wordt voor diesels 85 gram het maximum. De Golf zit dus safe, Volvo zal met de V40 opnieuw aan de slag moeten om nog eens 3 gram van de CO2-uitstoot af te krijgen. Dus als je nog een V40 met 14 procent bijtelling wilt, moet je snel zijn!"

Klachten van particuliere rijders

Dat wij zo veel aan testen waren in de ‘14-procent-categorie’ leidde wel tot veel mailtjes van mensen die het gezeur rondom de bijtelling helemaal zat waren. Ze hadden geen auto van de zaak en reden gewoon privé. We snapten hun klachten, maar gezien de mate waarin deze auto’s de verkooplijsten domineerden, ontkwamen we er niet aan. Overigens was er in het geval van extra zuinig gemaakte diesels ook voor particulieren voordeel. Tot en met december 2013 jaar hoefden die geen mrb betalen, om daarna het hoge dieseltarief te moeten aftikken. 

Voor de zakelijke automobilist en de autobranche waren het mooie, maar ook spannende tijden, zeker rond de jaarwisseling. Zou de desbetreffende diesel wel op tijd worden afgeleverd? Stel dat je een diesel met een CO2-uitstoot van 88 gram had besteld en die werd afgeleverd na 1 januari 2014, terwijl dat uiterlijk 31 december 2013 had moeten zijn! 

Renault Mégane

Renault had in die dagen de razend populaire Mégane dCi 110 pk en Ford de Focus 1.6 TDCI Econetic. Beide kon je ook als stationwagon rijden met 14 procent bijtelling. In 2014 lukte het zelfs nog enkele merken om dat te bewerkstelligen met de nog strengere grens van 85 gram CO2 per kilometer, bijvoorbeeld Peugeot met de 308 SW 1.6 HDI, Seat met de Leon ST 1.6 TDI Ecomotive en Skoda met de gelijk gemotoriseerde versie van de Octavia Combi.  

190 pk diesel met 14 procent bijtelling!

Overigens merkte je wel aan al die diesels dat ze behoorlijk geknepen waren en de conclusie luidde vaak dat ze voor het mooie 20 pk en nog wat newtonmeters koppel meer hadden moeten hebben. Maar toen kwam Volvo in het voorjaar van 2014 met de V40 D4, een maar liefst 190 pk sterke diesel die volgens fabrieksopgave toch maar 85 gram CO2 per kilometer uitstootte. Hij was er alleen als Business. Uiteindelijk zou het ook met de lichtere D2 weer lukken

Lezersreacties (49)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.