Tesla Model S en Model X: nieuwe techniek, Standard Range keert terug
10 procent erbij!
Bij Tesla lijkt alles momenteel te draaien om de Model 3, maar laten we niet vergeten dat het merk ook nog de Model S en Model X voert. De techniek van de grotere Tesla’s is weer eens tegen het licht gehouden, met als resultaat een flink toegenomen actieradius.
Deze keer gaat het niet om de zoveelste software-update, maar is er daadwerkelijk gesleuteld aan de hardware. Tesla heeft het zelfs over een geheel nieuwe aandrijflijn. Door toepassing van technieken die in de modernere Model 3 al worden gebruikt, vergroot Tesla de actieradius van de Model S en Model X met 10 procent.
Standard range keert terug
De Long Range-varianten komen daarmee volgens de Amerikaanse EPA-cyclus nu 523 (Model X) of zelfs 595 (Model S) km ver. Dat is volgens de makers een nieuw record. De EPA-cijfers betekenen dat er in Nederland een nog grotere actieradius wordt opgegeven, want de Amerikaanse norm is strenger (en dus realistischer) dan de Europese. Ter vergelijking: bij de Model 3 Long Range AWD heeft EPA het over 523 km, terwijl de Europese WLTP-norm tot 560 km komt. Tesla geeft voor een nieuwe Model S Long Range op dit moment 610 km op.
Voor wie zo veel ‘range’ niet nodig heeft, is het goed om te weten dat Tesla de Standard Range laat terugkeren. Deze versies, die voorheen 75D heetten, werden eerder dit jaar geschrapt. De Model S Standard Range kost volgens de Nederlandse configurator €82.400 en moet zo’n 450 km ver komen op een acculading. Bij de Model X vinden we een bereik van 375 km. De eenvoudigste versie van de gevleugelde SUV kost €87.100.
Zelfde accupakket
De actieradiuswinst is daadwerkelijke een efficiëntieslag, want Tesla rekt het bereik op zonder aan de accu te sleutelen. De Long Range- en Performance-versies, die voorheen door het leven gingen als 100D en P100D, houden dus hun 100 kWh-pakket. Door voorin een motor met permanente magneet te plaatsen en die te combineren met een inductiemotor op de achteras, zeggen de Amerikanen ervoor te hebben gezorgd dat de Tesla’s nog zuiniger met stroom omspringen.
Om de bruikbaarheid nog verder te vergroten zijn ook de laadsnelheden opgeschroefd. De Model S en Model X moeten nu tot 200 kW kunnen snelladen, al is daarvoor wel een nieuwe V3-Supercharger nodig.
Geen nieuw dashboard
De nieuwe aandrijflijn is niet het enige nieuws bij de Model S en Model X, want ook het onderstel is tegen het licht gehouden. Een adaptief dempersysteem moet het comfort naar een hoger plan tillen en tegelijkertijd voor een meer dynamisch karakter zorgen als de omstandigheden daarom vragen. Met dit dempersysteem moeten de auto’s bovendien beter in staat zijn om zichzelf te verlagen op snelheid, wat de stroomlijn en dus de actieradius ten goede komt.
Tesla rept met geen woord over uiterlijke aanpassingen. Van een nieuw dashboard, waarover eerder werd gespeculeerd, lijkt (nog?) geen sprake te zijn.