Tesla legt Chinese productie helemaal stil

Tijdelijk het licht uit in belangrijkste fabriek

Tesla Shanghai Sjanghai China gigafactory

Tesla's Gigafactory in Shanghai, met een productiecapaciteit van 1 miljoen auto's per jaar, ligt sinds zaterdag stil. Pas na de jaarwisseling gaat de fabriek weer draaien. Tesla verlaagt het aantal te verkopen auto's in verband met de tegenvallende vraag. Verder speelt de besmettingsgolf als gevolg van de plotselinge opheffing van het Chinese zero covid-beleid de autofabrikant parten.

Eerder deze maand berichtten we al dat Tesla overwoog zijn Chinese productie terug te schroeven, en dat gebeurt nu rigoureus. Persbureau Reuters schrijft dat Tesla's Gigafactory in Shanghai - de fabriek met de grootste productiecapaciteit - sinds zaterdag 24 december helemaal stilligt. Eerder berichtte Reuters al dat Tesla de productie van de Model Y van 25 december tot en met 1 januari zou stoppen in Shanghai, maar nu blijkt dat de productiestop een dag eerder begint én dat niet alleen de Model Y, maar ook de Model 3 er even niet van de band rold.

De voornaamste reden voor het terugschroeven van de productie is de tegenvallende vraag naar Tesla's. De Chinese productie is hoofdzakelijk bedoeld voor de lokale markt, maar de Amerikanen kennen er stevige concurrentie van de Chinese merken. In de overige markten zwakt de vraag als gevolg van onder meer de economische onzekerheid eveneens af, terwijl Tesla afgelopen jaren juist grote stappen maakte om zijn productiecapaciteit uit te breiden.

Besmettingsgolf

Volgens Reuters' bronnen verschoof de focus bij de Model Y-productie vorige week al van hoofdzakelijk productie voor de Chinese markt naar meer productie voor de overige markten. De besmettingsgolf die na het opheffen van het zero covid-beleid door het land gaat zorgt niet alleen voor grootschalige uitval van arbeidskrachten, maar doet de vraag naar nieuwe Tesla's in het land (kortstondig) dalen. Het stilleggen van de productie heeft in ieder geval niets met de laatste week van het jaar te maken: vorig jaar draaide de Tesla-fabriek in deze periode gewoon door. De planning is vooralsnog om op 2 januari de productie van de Model 3 en Model Y te hervatten. Of vanaf dan de focus elders ligt dan op productie voor de Chinese markt, is niet bekend.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (169) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum