AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Synthetisch en toch CO2-neutraal
7
Geen brandstof op basis van bomen die tijdens hun groei en bloei CO2 uit de lucht opnamen, maar een brandstof die dat meteen maar zelf doet, methanol op basis van CO2. Lotus Engineering slaat een nieuwe weg in.
Het Engelse Lotus Engineering werkt aan een motor die op drie verschillende brandstoffen kan draaien: benzine, bio-ethanol en synthetische methanol. Benzine is bekend, over bio-ethanol is ook al het nodige gezegd, maar nieuw in dit verhaal is de methanol. In tegenstelling tot de bio-ethanol dit keer geen biologische basis, maar een synthetische. En toch zit er volgens de mensen van Lotus een CO2-voordeel in. Methanol (CH3OH) kan namelijk geproduceerd worden uit CO2 en waterstof (H2). Inderdaad CO2, deze moet uit de atmosfeer gehaald worden, en voor een evenwicht zorgen met de CO2 die weer via de uitlaat in de lucht wordt geblazen. Het is iets omslachtiger dan de bekende manier om methanol uit aardgas te halen, maar goed het doel heiligt de middelen
De productie van de benodigde waterstof op grote schaal zorgt nog wel even voor wat hoofdbrekens. Vooralsnog ziet Lotus hiervoor een taak weggelegd voor de elektriciteitsproducenten, die door elektrolyse water in zuurstof en waterstof zouden moeten scheiden, dit zou met groene stroom kunnen. Verder moet er ook nog het nodige gebeurden om op grote schaal CO2 uit de atmosfeer te onttrekken. Voor het zo ver is denken ze bij Lotus aan CO2 onttrokken van biomassa.
Behalve dat deze synthetische methanol een CO2-neutraal effect oplevert, heeft het ten opzicht van bio-ethanol een voordeel: een benzineauto hoeft er volgens Lotus Engineering niet voor aangepast te worden. Verder is het rendement van de motor op methanol beter. Voor synthetische methanol dus geen speciale Flexi Fuel-auto's.
De rijdende proefopstelling is momenteel een Lotus Exige 270E Tri-fuel. Bij deze auto - die met z'n 1,8 liter viercilindercompressormotor op zowel benzine, bio-ethanol als de synthetische methanol kan rijden - blijkt dat methanol en passant ook nog voor hogere prestaties zorgt.