Supershowroom: Renault Mégane

Compacte Fransman met bewogen leven

Supershowroom Renault Mégane
Renault 14Renault 14Renault 11Renault 11AMC AllianceKlokje rond Renault 19 Chamade 1.7 GTS automatiqueRenault 19Renault 19Renault MéganeRenault MéganeRenault Mégane ScénicRenault MéganeRenault MéganeRenault Mégane Coupé-CabrioletRenault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault MéganeRenault MéganeRenault Mégane RS 275 TrophyRenault Mégane Renault Mégane Renault Mégane Estate
Of het nu een Amerikaanse carriére is, razende populariteit of het scheppen van een nieuw segment: compacte Renaults hebben het meegemaakt. We gaan in vogelvlucht door de geschiedenis van de Mégane!

Renault 14 (1976)

De Renault 14 kwam in 1976 op de markt en was het Franse antwoord op het compacte succesnummer uit Duitsland: de Volkswagen Golf. Renault gooide het qua design echter over een andere boeg. Waar de Golf hoekig en zakelijk was, pronkte de 14 met zijn afgeronde lijnenspel en keek hij je aan met een vriendelijk snuitje. Met handigheidjes als een neerklapbare en verwijderbare achterbank én bijzonderheden als de optionele elektrische ruitbediening probeerde deze Franse hatchback zich te onderscheiden, maar dat kon niet voorkomen dat we 'm inmiddels tot de vergeten klassiekers kunnen rekenen.

Renault 9/11 (1982)

De 14 kreeg niet één, maar twee opvolgers: de 9 en de 11. Het lagere getal werd gebruikt op de vierdeurs sedan, de '11' verscheen op de kont van de hatchbackvariant. De auto's maakten een einde aan het ronde, vriendelijke lijnenspel van hun voorganger en vervingen dat door de hoekigheid die zo kenmerkend is voor de jaren 80. De 11 kreeg wel een lekker kenmerkend achterwerk met een bijzondere indeling van de lichtunits. Ook bijzonder was het feit dat de 9 en 11 echte wereldauto's waren. Zelfs in Noord-Amerika werden de auto's, dankzij de samenwerking met AMC, verkocht én gebouwd. Onder de naam Alliance Convertible was er vanaf 1987 zelfs een cabrioletversie.

Renault 19 (1988)

In 1988 werden de 9 en 11 opgevolgd door een auto met één modelnaam: de 19. Dat cijfer combineerde de drie- en vijfdeurs hatchback met de sedanvariant, die de naam Chamade kreeg. Er kwam opnieuw een cabrioletvariant, die voor het eerst ook buiten de Verenigde Staten in de showrooms verscheen. De 19 is ontworpen door niemand minder dan Giorgetto Giugiaro en kenmerkte zich aanvankelijk door een neus zonder zichtbare grille. Dat veranderde in 1992, toen er een facelift kwam die een mooie opmaat vormde naar de eerste Mégane.

Renault Mégane I (1995)

De eerste Mégane landde midden in de jaren 90. Dat was de auto ook wel aan te zien: 'rond' is hier het hoofdthema. De motorkap die in het midden tot aan de voorbumper liep, was ook op de Laguna en Espace terug te vinden. Een heus familiegezicht, dus. Het grote aantal carrosserievarianten kreeg er een zeer interessante versie bij: de Mégane Scénic was de eerste auto die het predicaat 'midi-MPV' kreeg. Met auto's als de Nissan Prairie en Honda Civic Shuttle waren er weliswaar al eerder compacte modellen met een hoge koets, maar de Renault ging met z'n uiterst flexibele interieur een stap verder. De auto creëerde een tot de dag van vandaag drukbezet segment.

Renault Mégane II (2002)

Vermoedelijk zal niemand in de verdediging schieten als we de tweede generatie Mégane de opvallendste auto uit dit rijtje noemen. Hij kwam op de markt in een periode dat bij Renault niets te gek was. Topper van de line-up was destijds de bizar gelijnde Vel Satis, die in het gezelschap verkeerde van onder meer de Avantime, een soort ontsnapte concept-car. De Mégane was iets minder bizar, maar dankzij de pronte 'bips' toch onmiddellijk herkenbaar. Wie niet wilde opvallen, kon beter voor de sedan of Estate-versie gaan. De cabriolet verving dankzij z'n harde klapdak ook de Coupé. De Scénic ging al vanaf de facelift van de eerste generatie zonder de naam 'Mégane' door het leven, maar droeg die naam gek genoeg nog wel op een plaatje bij de C-stijlen.

Renault Mégane III (2008)

Deze generatie Mégane maakte zichzelf onsterfelijk dankzij twee sterk uiteenlopende feiten. Aan de ene kant was er de 14-procent bijtelling, waardoor de 1.5 dCi niet aan te slepen was en in 2012 zelfs de titel 'bestverkochte auto van Nederland' veroverde. Anderzijds was er de geniale RS-variant, een auto die alle andere hot hatches jarenlang z'n achterste liet zien. Die topversie was gebaseerd op de driedeursvariant, een auto die opnieuw met 'Coupé' werd aangeduid. De sedanversie verdween en werd vervangen door de Fluence. Die auto werd aanvankelijk niet aangeboden in Nederland, maar dat veranderde toen de elektrische ZE-variant verscheen.

Renault Mégane IV (2016)

De huidige Mégane is wat uiterlijk betreft een kleine Talisman. Vooral de enorme lichtunits aan voor- en achterkant benadrukken de verwantschap met deze auto, die verder opvalt door een wat strakker lijnenspel dan dat van z'n voorganger. Op dit moment staat de Mégane als vijfdeurs hatchback en als Estate in de showrooms. Een driedeurs komt er hoogstwaarschijnlijk niet, waardoor de vijfdeurs de zware taak krijgt om die fantastische RS van een opvolger te voorzien. Over 'zware taak' gesproken: naar de verkoopcijfers van z'n voorganger kan het huidige model dankzij de veranderde bijtellingsregels fluiten. Hij gooit snufjes als vierwielbesturing en een gigantisch touchscreen in de strijd om toch nog de nodige kopers aan zich te binden.

PRIVATE LEASE Renault Mégane

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (90)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.