Supershowroom: Honda Civic
Japanse golfbreker
Honda Civic (eerste generatie, 1972)
De oer-Civic kwam op de markt ten tijde van de oliecrisis. In de Verenigde Staten reed men toen nog vooral auto's met grote motoren en van eigen bodem. De Civic moest het tij keren. De auto werd goed ontvangen vanwege het lage verbruik. De Japanse fabrikant bracht de eerste generatie ook in Nederland aan de man. Honda paste een aantal slimmigheden toe; zo was er de CVCC-motor, die zorgde voor een betere verbranding. Dat kwam het verbruik ten goede. De auto was er ook als automaat, de Hondamatic.
Honda Civic (tweede generatie, 1979)
Bij de tweede generatie zag een nieuwe carrosserievorm het levenslicht: de vijfdeurs. De auto was gegroeid, wat hoekiger geworden en er kwamen krachtiger motoren beschikbaar. Die maakten nog steeds gebruik van de opzienbarende CVCC-techniek (Compound Vortex Controlled Combustion). Kopers konden kiezen uit een 60 pk sterke 1,3-liter benzinemotor of een 1,5-liter met 70 pk. Die laatste was voorbehouden aan de Civic S. De tweede generatie bracht Honda in Nederland het verkoopsucces waarop het had gehoopt.
Honda Civic (derde generatie, 1983)
De tweede generatie leek nog veel op de eerste, waardoor er in 1983 een auto stond die vooral de jaren 70 uitstraalde. Hoog tijd voor een nieuwe generatie, die zichtbaar brak met het verleden. Hiermee was de Civic helemaal klaargestoomd voor de jaren 80. De Civic kreeg in de derde generatie ook een duidelijk sportiever karakter. De CRX, een driedeurs coupé, werd geleverd met een 1,5-liter en een 1,6-liter benzinemotor met respectievelijk 100 en 125 pk. Voor de ruimtezoekers was er de uiterst vooruitstrevende Civic Shuttle, die de Civic Combi opvolgde. Die auto hield het midden tussen een stationwagen en een midi-MPV, een carrosserievorm die tot dat moment nog niet bestond.
Honda Civic (vierde generatie, 1987)
Honda bleef duidelijk dicht bij het ontwerp van de derde generatie, die een succes was gebleken. De auto werd wel iets breder en lager, en was iets afgeronder van vorm. Ook onder de kap werd de auto weer wat beter bedeeld. In deze generatie Civic was voor het eerst de bekende VTEC-motor beschikbaar, die bij hoge toerentallen extra vermogen levert. Zo werd uit de 1,6-liter VTEC een vermogen van 150 pk geperst, 40 pk meer dan de conventionele 1,6-liter die ook leverbaar was.
Honda Civic (vijfde generatie, 1991)
Met de vijfde generatie verdwenen er twee bekende varianten uit het gamma: de CRX en de Shuttle. In plaats van de CRX kwam de coupé, die wat minder eigenzinnig vormgegeven was. De Shuttle kreeg geen opvolger. De krachtigste motor in de vijfde generatie kwam in de vorm van de 1,6-liter VTI, die 160 pk leverde.
Honda Civic (zesde generatie, 1995)
Bij de zesde generatie werden de inmiddels vrij karakteristieke, smalle lampen vervangen door grotere exemplaren en liep de daklijn van de hatchback een stuk schuiner af. Wat er door de vijfde generatie nog was geërfd van de Civic uit de jaren 80, was nu wel echt verdwenen. De stationversie kwam, na een generatie weggeweest te zijn, terug als Civic Aerodeck. Deze was gebaseerd op de in Engeland gebouwde vijfdeurs, wat een totaal andere auto was dan de Japanse driedeurs hatchback, sedan en coupé. De Engelse variant had een broer met de naam Rover 400. De sterkste krachtbron was er in de vorm van een 1,8-liter VTI met 170 pk.
Honda Civic (zevende generatie, 2000)
De auto nam weer heel andere vormen aan. De auto werd wat hoger en oogde wat gedrongener dan zijn voorgangers. De koplampen werden nog groter en de neus een stuk stomper. In Nederland kennen we alleen de drie- en vijfdeurs hatchback en de – vrij zeldzame – coupé. Niet alleen oogde de auto heel anders dan men van een Civic gewend was, qua motorisering was er ook een aantal verrassingen. Zo verscheen er voor het eerst een diesel in de Civic. Spannender was de hardcore Type-R. Met een 200 pk sterke 2,0-liter i-VTEC was dit de sterkste Civic ooit. In 6,8 seconden schoot de topversie naar 100 km/h, om bij 235 zijn topsnelheid te bereiken. De gefacelifte Type-R, die in 2003 volgde, schaafde daar nog 0,2 seconden van af.
Honda Civic (achtste generatie, 2005)
Qua vormgeving sloeg deze Civic een compleet andere weg in dan alle voorgaande generaties. Het ding had nog het meest weg van een verdwaald ruimteschip, en voel onder meer op door z'n 'doorlopende' koplamp en bizarre dashboardontwerp. Naast de drie- en vijfdeurs hatchbacks kregen we ook de vierdeurs Hybrid. Naast de gewone Civic was er de sportievere Civic driedeurs. Die carrosserievariant kreeg opnieuw een Type-R toebedeeld. In deze generatie Civic verscheen voor het eerst Honda's eigen dieselmotor, de 2,2-liter CDTI.
Honda Civic (negende generatie, 2012)
Na twee generaties die de voorgaande deden vergeten, zette Honda met de negende generatie de designrichting van de vorige generatie voort. De hybride vierdeurssedan verdween, maar de stationwagen maakte in 2014 zijn rentree onder naam Tourer. Een breed scala aan motoren (1,4-liter benzine tot 2,2-liter diesel) werd wederom bekroond met een Type-R. De huidige Type-R is met 310 pk de krachtigste ooit. Met een 0-100-acceleratie die slechts 5,7 seconden in beslag neemt en een topsnelheid van 270 km/h heeft Honda de Civic naar een nieuw sportief niveau getild.
Tegen het einde van 2015 konden we al een blik werpen op de nieuwe, tiende generatie van de Honda Civic. Het ging daarbij wel om de Amerikaanse sedan. De Civic hatchback, die na zijn oorspronkelijke succes in de VS op den duur uit de Amerikaanse showrooms is verdwenen, gaat het daar opnieuw proberen. De auto zal vanaf 2017 wereldwijd aan de man gebracht worden. Daarmee gaat Honda, na 44 jaar en meer dan 20 miljoen exemplaren, vrolijk verder met de Civic.