Stikstofproblematiek zet streep door nieuw asfalt

Ook spoorprojecten stilgelegd

Asfaltwals wegwerkzaamheden (foto ANP)

Het kabinet legt alle projecten stil die te maken hebben met de aanleg of uitbreiding van wegen en spoorverbindingen. De stikstofproblematiek zorgt er samen met het personeels- en expertstekort en de hoge materiaal- en energieprijzen voor dat nieuwe verbindingen aanleggen of bestaande verbindingen uitbreiden niet of te slecht mogelijk is. Onderhoudswerken - waarvan er nog voldoende uit te voeren zijn - gaan wel door.

Het kabinet trok afgelopen Prinsjesdag €12,9 miljard uit voor het verbeteren van het wegennet, en €1 miljard voor het onderhoud van bestaande weginfra. Vandaag blijkt dat een deel van die miljarden in de staatskas kan blijven zitten of elders besteed kan worden. De ministers zetten namelijk een streep door alle nieuwbouw- en uitbreidingsprojecten in spoor- en wegenbouw, zo liet minister Mark Harbers volgens de Telegraaf weten na de ministerraad. Een combinatie van factoren - de stikstofproblematiek als voornaamste, maar ook de hoge prijzen en het personeelstekort - maakt doorgaan met bouwen (binnen de budgetten en normen) momenteel onmogelijk. Hoelang het werk wordt neergelegd, is onduidelijk.

Onderhoudswerkzaamheden gaan wel door en kunnen rekenen op een deel van het budget dat voor de realisatie van nieuwe projecten beschikbaar werd gesteld. Dat is dan weer positief nieuws, want vooral in het westen van het land - waar veel bruggen en tunnels grootschalig onderhoud of vervanging behoeven - is werk aan de winkel. Nieuwbouwprojecten die bijdragen aan de verkeersveiligheid (zoals het verbouwen van een kruispunt) of die nodig zijn voor het ontsluiten van een nieuwe woonwijk, gaan overigens wél door.

Lezersreacties (256) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.