Stikstofminister: 'Teruggaan naar 130 km/h zo goed als onmogelijk'

'Natuur kan het niet aan'

130 km/h (ANP)

Er zou aan de formatietafel worden gesproken over een mogelijke verhoging van de maximumsnelheid, maar demissionair stikstofminister Christianne van der Wal herhaalt dat dit 'zo goed als onmogelijk' is.

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 km/h, beweert demissionair stikstofminister Christianne van der Wal in een commissiedebat. "We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het inderdaad niet aan." De maatregel zou leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof, "door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen. Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura2000-gebieden kunnen uitsluiten."

Veel van die beschermde natuurgebieden kampen met een te hoge stikstofneerslag, en dat is juist de reden dat de maximumsnelheid overdag werd beperkt tot 100km/h. Vorige maand zei Van der Wal ook al dat de maatregel daarom in stand moet blijven.

Vanuit de vier formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB is informatie opgevraagd of de maximumsnelheid weer naar 130 kilometer per uur kan wordenverhoogd, bevestigden ingewijden dinsdag na berichtgeving door het AD. Daarover zouden ze vragen hebben gesteld aan de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Infrastructuur en Waterstaat, meldde het AD.

De stikstofruimte die de snelheidsverlaging creëerde, kan niet zomaar weer worden ingenomen, maakt Van der Wal opnieuw duidelijk. "Het verhogen van de maximumsnelheid moet als nieuw project worden getoetst aan wet- en regelgeving. Daarvoor zijn naast een verkeersbesluit naar verwachting een omgevingsvergunning, een passende beoordeling en mitigerende maatregelen noodzakelijk." Met andere woorden: een snelheidsverhoging is juridisch extreem ingewikkeld en vraagt om nog meer plannen die natuurschade beperken.

Lezersreacties (243)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.