‘Stellantis gaat minder brandstofauto’s produceren om CO2-doelen te halen’

Kan al in november beginnen

Stellantis CMP platform Jeep Avenger Peugeot 2008

De gemiddelde CO2-uitstoot van verkochte auto’s moet naar beneden, maar de vraag naar elektrische auto’s valt tegen. Dan zit er maar één ding op: minder auto’s met verbrandingsmotor produceren. En dat is naar verluidt precies wat Stellantis van plan is.

Doelbewust minder auto’s produceren dan waar de markt om vraagt lijkt geen winnende strategie, zeker niet nu het voor Stellantis en veel andere Europese autobouwers steeds moeilijker wordt om tegen de wereldwijde concurrentie op te boksen. Toch zou dit voor Stellantis weleens de beste van alle kwaden kunnen zijn, meldt Automotive News Europe. Haalt het concern achter onder meer Peugeot, Opel en Fiat het lagere CO2-vlootgemiddelde van 2025 niet, dan wacht het hoge boetes. Die route zou dus weleens duurder kunnen zijn dan het alternatief, en dat is kunstmatig zorgen dat het CO2-doel wél wordt gehaald.

In dat scenario verkoopt Stellantis uiteraard zoveel elektrische auto’s als het maar kan, want die stoten immers geen (of niet direct) CO2 uit. Om het via WLTP-methode berekende gemiddelde van 93,6 gram te halen, moet 20 tot 24 procent van de door Stellantis verkochte auto’s volgens het bedrijf elektrisch zijn. Dat is een serieus probleem, want dat percentage is bij Stellantis én op de Europese automarkt juist flink aan het dalen. In augustus 2023 was 21 procent van de in de EU verkochte auto’s nog een EV, in augustus 2024 nog maar 14,4 procent.

Om het veel grotere aandeel te halen, moeten er dus ófwel meer EV’s worden verkocht, ófwel minder auto’s met verbrandingsmotor. Als dat eerste niet gebeurt, moet Stellantis maar voor het tweede gaan. Dat is wat de kersverse Europa-COO Jean-Philippe Imparato volgens Automotive News Europe wil doen. De schade zou nog enigszins meevallen als Leapmotor, een nieuwe Chinese dochter van Stellantis, grote aantallen gaat draaien. Maar dan nog moet het in de productie van brandstofauto’s snijden. Dat moet bovendien snel gebeuren, want van 'conceptie' tot aflevering duurt bij een Stellantis-auto gemiddeld zo'n 60 dagen. Dat betekent dat Imparato al vanaf november productiecijfers moet gaan bijstellen, om in januari de doelen te halen.

Een alternatief zou kunnen zijn om de EU te vragen die CO2-doelen uit te stellen of milder te maken. Dat willen BMW en Volkswagen doen, maar Stellantis-CEO Carlos Tavares wil daar niet aan. Volgens Tavares raakt de Europese auto-industrie met versoepelde regels nog verder achterop ten opzichte van de Chinese concurrentie, en dat is toch al het geval. Hiermee slaat Tavares een opvallend andere toon aan dan twee jaar geleden, toen hij juist pleitte voor een geleidelijker overgang naar elektrisch rijden.

Volgend jaar moet de gemiddelde CO2-uitstoot van elke gekentekende auto per autofabrikant 93,6 gram per kilometer zijn. Dat is na de 95 gram van de afgelopen jaren niet het ergste, maar nieuw is dat de uitstoot vanaf 2025 volgens de strengere WLTP-meetmethode wordt bepaald. Tot nu toe is dat de vergevingsgezinde NEDC-methodiek, dus in de praktijk staan autofabrikanten naar verluidt voor de taak om de gemiddelde CO2-uitstoot met nog eens 25 gram te verlagen. Als de limieten worden overschreden, kan dat leiden tot boetes van 95 euro per gram overschrijding, vermenigvuldigd met het aantal verkochte voertuigen. Dergelijke boetes lopen al gauw in de honderden miljoenen euro's voor grote autofabrikanten.

Lezersreacties (258)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.