Staatssecretaris Wiebes hekelt PHEV-subsidies

'We hadden er nooit aan moeten beginnen'

Staatssecretaris Eric Wiebes

Door fiscale sturing wist de overheid de afgelopen jaren het leasegedrag van de Nederlandse automobilisten flink te beïnvloeden. In een exclusief interview met AutoWeek blikt staatssecretaris Wiebes terug op de subsidies voor (plug-in) hybrides. En niet bepaald door een roze bril.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes laat zich kritisch uit over de belastingvoordelen die de afgelopen jaren door zijn voorgangers zijn toegekend aan 'auto's met een stekker'. In een exclusief interview met AutoWeek concludeert hij: "We hebben er zes miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen." De realiteit is dat voor elke zuinige auto die hier verkocht wordt, autofabrikanten elders in Europa een niet-zuinige auto kunnen verkopen. In Autobrief 2 heeft Wiebes een einde gemaakt aan nagenoeg alle voordelen van plugin hybrides.

Om relatief zuinige, alternatieve aandrijflijnen te stimuleren geeft de overheid de afgelopen jaren fiscale voordelen aan berijders van met name hybride auto's. Door kortingen op de BPM is de aanschafprijs lager en zakelijke rijders komen in aanmerking voor een lager bijtellingstarief. In de praktijk is gebleken dat met name die zakelijke rijders veel minder zuinig rijden dan waar voor de kortingen vanuit werd gegaan. "Gemiddeld wordt er maar voor een kwart elektrisch gereden met plugin hybrides," stelt Wiebes.

Ook volledig elektrische auto's worden volgens de staatssecretaris overgesubsidieerd. De aankoopsubsidie voor particulieren, die de Tweede Kamer graag zou zien, doet Wiebes af als een absurd idee. Ook hier geldt dat fabrikanten voor elke verkochte EV in Nederland elders in Europa meer onzuinige auto's kunnen verkopen, zodat de netto-CO2-winst nihil is. Om aan de Europese CO2-normen te voldoen zullen plug-ins en EV's wel verkocht moeten worden, maar het is volgens de staatsecretaris vervolgens niet aan de overheid om dat te subsidiëren. "Autofabrikanten zullen binnen hun eigen gamma aan CO2-beprijzing moeten doen om het zuinige deel aantrekkelijk te maken. En dat zonder dat de overheid steeds maar de portemonnee moet trekken."

Het volledige interview met staatssecretaris Wiebes is te lezen in AutoWeek 32, die woensdag 10 augustus verschijnt.

Lezersreacties (320) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.