Russische oud-minister nieuwe CEO AvtoVaz

Nieuwe Lada's volledig Russische producten

Lada Niva Legend

De Renault Group deed onlangs zijn meerderheidsbelang in het AvtoVaz voor een symbolisch bedrag over aan een Russisch onderzoeksinstituut, met als gevolg dat het moederbedrijf van Lada nu een nieuwe topman aanwijst.

De raad van bestuur van AvtoVaz heeft Maxim Sokolov aangewezen als nieuwe topman. De 53-jarige Sokolov was tussen 2012 en 2018 minister van Transport en mag zich nu over het moederbedrijf van Lada ontfermen.

Sokolov vervangt voormalig AvtoVaz-topman Nicolos Maure, die medio 2021 officieel aantrad als CEO van AvtoVaz. Sokolov krijgt de zware taak om voor Lada nieuwe modellen te ontwikkelen op Russische platforms. Die auto's moeten volledig worden opgebouwd uit Russische componenten. Momenteel zijn vrijwel alle modellen van Lada – met uitzondering van de Niva's – gebaseerd op producten van Renault en Dacia. Lada geeft aan dat het volledig onafhankelijk worden van geïmporteerde onderdelen een complexe opgave is, maar dat het – natuurlijk – vertrouwen heeft in de kwaliteiten van Sokolov.

Groupe Renault schreef eerder in mei zijn meerderheidsbelang van bijna 68 procent in AvtoVaz over naar NAMI, het Russische Centrale Onderzoek- en Ontwikkelingsinstituut voor auto's en aandrijflijnen. Gelijktijdig zette Renault Group een streep door Renault Russia en daarmee nam de Franse autogroep afscheid van al zijn Russische ondernemingen.

Lezersreacties (36) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.