PSA homologeert HVO 100
De groenste diesel is blauw
Met termen als BlueMotion, EcoBlue, Bluetec en BlueHDi hint de auto-industrie al jaren bewust of onbewust naar de kleur van een geheel nieuwe, duurzame autobrandstof, die de toekomst voor de dieselmotor onverwacht een stuk rooskleuriger maakt. PSA neemt het voortouw bij de acceptatie ervan.
Niet groen, maar blauw is de kleur die we toekennen aan alles wat in elk geval in de autowereld als milieuvriendelijk of duurzaam moet worden herkend. Kijk bijvoorbeeld naar Nissan, dat de logo’s van zijn elektrische modellen een blauwe gloed geeft, alsof de beschermende folie er per ongeluk nog op zit. En wat te denken van de vele dieselmotoren en -concepten die luisteren naar commerciële namen die stuk voor stuk refereren aan de kleur blauw? De Finse brandstoffabrikant Neste maakt nu daadwerkelijk een blauw gekleurde brandstof, met een groener dan groene inborst. We hebben het over HVO, wat staat voor hydrotreated vegetable oil. Dat is een honderd procent organisch alternatief voor reguliere dieselbrandstof. Het bijzondere is dat HVO wordt gewonnen uit voornamelijk plantenresten en ander organisch afvalmateriaal. Het wordt als erg duurzaam aangemerkt, omdat de planten die ervoor zijn verwerkt al hun portie CO2 uit de atmosfeer hebben opgenomen; dit compenseert voor wat er bij de verbranding in de dieselmotor weer wordt uitgestoten. Neste benadrukt dat het daadwerkelijk restmateriaal verwerkt; het heeft geen plantages aangelegd waarvan de oogst het raffinageproces ingaat. Het verbazingwekkende aan HVO is dat deze brandstof probleemloos en zonder technische aanpassingen in veel moderne dieselmotoren kan worden gebruikt. Het heeft zelfs een hogere verbrandingswaarde dan traditionele diesel, zodat er een betere en dus schonere verbranding plaatsvindt. Let wel, deze claim geldt bij de toepassing van HVO 100, wat wil zeggen dat je daadwerkelijk honderd procent HVO tankt (op de tankzuil staat de codering ‘XTL0’). Er bestaan ook tussenvormen zoals HVO 20 of 30, maar dan is er reguliere diesel bijgemengd. Het resultaat bij HVO 100 is onder meer 33 procent minder uitstoot van fijnstof en roet. De betere verbranding leidt ook nog eens tot een verminderde consumptie van AdBlue. Het lijkt wel een wondermiddel.
ZWAAR TRANSPORT
HVO is niet zo nieuw als het hier misschien lijkt, want het wordt al jaren gebruikt in het zware transport, met name door trucks en in de scheepvaart. De aandacht voor HVO 100 voor personenauto’s en lichte bedrijfswagens komt voort uit het initiatief dat PSA heeft genomen om de brandstof te homologeren voor alle Peugeots, Citroëns en DS’en met een Euro 5- of Euro 6-dieselmotor. Dit betekent dat de fabrikant de toezegging doet dat zijn modellen zonder problemen kunnen rijden op HVO 100 die voldoet aan de EN15940-norm. Waarom deze stap? Specialist Henri van Dijk, key account manager bij PSA Nederland, legt uit: “We kunnen door HVO 100 officieel te maken met een nieuw alternatief voor traditionele diesel de markt in gaan. We zien het als een ideale stap tussen elek- trisch rijden, dat zeker voor bestelauto’s nog lang niet altijd een haalbaar alternatief voor diesel is, en de gebruikelijke dieselbrandstof, die te kampen heeft met een imagoprobleem. Bedrijven en gemeenten willen graag hun wagenpark verduurzamen. Wanneer elektrisch rijden om wat reden dan ook geen optie is, kan HVO 100 soelaas bieden; je kunt je bestaande én nieuwe dieselvoertuigen er probleemloos op laten rijden, terwijl je er toch het label van duurzaamheid aan mag hangen.” De voorspelde reductie in CO2-emissie die de Finse brandstoffabrikant in het vooruitzicht stelt, is met 89 procent erg indrukwekkend. Vertaalt zich dat ook in een lagere bpm? “Helaas niet”, aldus Van Dijk. “De emissie is er immers nog steeds. Alleen is de oorsprong van de brandstof in dit geval wel duurzaam en bij gewone diesel niet.”
VERKRIJGBAARHEID
Een punt van zorg is logischerwijs de verkrijgbaarheid van HVO 100. Volgens Van Dijk valt dat mee: “Voor particulieren is dat vooralsnog het geval, maar HVO 100 is in eerste instantie een oplossing voor bedrijven. Wanneer zij grote wagenparken hebben, loont het al snel om een tankunit voor deze brandstof op eigen terrein te plaatsen. Brandstofleveranciers denken hierin graag mee.” En de prijs? “Per liter is het 10 tot 20 cent duurder dan reguliere diesel. Maar ja, er ligt niets vast. Grote afnemers kunnen eigen deals met leveranciers afsluiten. Wel is zeker dat het brandstofverbruik bij HVO 100 iets omlaag gaat en dat van AdBlue eveneens. Zo kom je onder de streep ongeveer neutraal uit.”
Overigens is de brandstof die als Blauwe Diesel bekendstaat inmiddels niet blauw meer. Die heet nu Neste MY Renewable Diesel en is kleurloos.
Lees ook

Deze topsedan van Nissan uit 1985 was geavanceerder dan de Audi V8

100 jaar stroomlijn: zo lang bestaan er al gladde auto's

Waarom middenconsole van de Toyota Supra door handbak op de schop moest

Zelfs Saab dacht aan een SUV Coupé

Waarom de BMW Z3 Coupé in tegenstelling tot de Roadster wel direct een klassieker was

Bugatti EB112: dertig jaar geleden droomde wederopgestane merk van supersedan
Lezersreacties (73) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.