Prototype Ineos Grenadier gesnapt

Defender-filosofie

Ineos Automotive Grenadier

Ineos Automotive is een nieuwe speler in autoland die een rechttoe, rechtaan offroader in de stijl van de vorige Land Rover Defender in het vat heeft zitten. Een eerste prototype van die ruige alleskunner is nu voor het eerst buiten de deur gesnapt.

Enkele maanden nadat het allerlaatste exemplaar van de vorige generatie Land Rover Defender in het Engelse Solihull van de band liep, maakte niemand minder dan zakenman én autoliefhebber Jim Ratcliffe, onder meer CEO van chemiebedrijf Ineos, bekend dat hij wel brood zag in het in leven houden van de oude Defender. Dat draaide op niets uit, maar Ratcliffe wierp zijn plannen niet in de shredder. In 2017 maakte de topman bekend dat zijn chemiebedrijf Ineos de tak Ineos Automotive opzet, die zich bezig gaat houden met de ontwikkeling van een eigen ruige offroader: de Grenadier.

Het is die Grenadier waarvan nu een testexemplaar in de buitenlucht is gesnapt. Dat Ineos Automotive het concept van de vorige Defender trouw blijft, lijkt duidelijk. De Grenadier lijkt namelijk een bijzonder hoekige en eenvoudig ogende offroader te worden. Ineos Automotive omschreef zijn Grenadier eerder al als "de puurste 4x4 ter wereld volgens de filosofie van de Defender".

In het ten zuiden van Wales gelegen Bridgend wil Ineos Automotive een productiefaciliteit bouwen waar aanvankelijk zo'n 200 personen aan de slag kunnen. Op vrij korte termijn moeten dat er 500 zijn. In 2021 moet de Grenadier er voor het eerst van de band lopen. Ook in het in Portugal gelegen Estarreja komt een fabriek van Ineos te staan. Hier zal zowel de koets als het chassis van de auto worden gebouwd. De auto zelf wordt onder meer met hulp van het Oostenrijkse Magna Steyr ontwikkeld.

De Grenadier, vernoemd naar de Engelse pub waar Ratcliffe naar eigen zeggen het idee kreeg om een Defender-achtige te bouwen, krijgt een eenvoudig ladderchassis en wordt volgens Engelse media uitgerust met benzine- en dieselmotoren, allemaal 3,0-liter zes-in-lijns van BMW.

Lezersreacties (16) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.