Overheid investeert in Lightyear

Op weg naar de Two

Lightyear 0
Lightyear 0Lightyear 0Lightyear 0Lightyear 0Lightyear 0Lightyear 0Lightyear 0

De ambitieuze Nederlandse start-up Lightyear heeft in een nieuwe investeringsronde ruim €80 miljoen opgehaald. Onder meer de provincies Noord-Brabant en Limburg én investeringsfonds Invest-NL steken geld in het bedrijf dat elektrische auto's ontwikkelt die met zonnepanelen zijn uitgevoerd.

Deze herfst slingert Lightyear de productieband aan waar het de Lightyear 0 gaat produceren, de eerste auto van het merk, waaraan een prijskaartje hangt van €250.000. Die aerodynamische elektrische auto haalt een deel van zijn benodigde energie uit zonnepanelen. De Lightyear 0 heeft een stevige vanafprijs, maar omstreeks 2025 moet er een veel goedkoper zustermodel komen. In dat jaar zou namelijk de Lightyear Two productieklaar zijn, volgens de fabrikant is dit een efficiënte elektrische auto die een vanafprijs van zo'n €30.000 gaat krijgen. Lightyear heeft het Finse Valmet Automotive aangehaakt om zijn auto's te produceren. Lang verhaal kort: Lightyear heeft grote plannen en de realisatie daarvan kost natuurlijk geld. Tijdens een nieuwe investeringsronde heeft het bedrijf €81 miljoen euro opgehaald, onder meer dankzij de Nederlandse overheid.

Dankzij berichtgeving van NRC weten we ook waar het bedrag van €81 miljoen van afkomstig is. Zo'n €25 miljoen is afkomstig uit de financiële pot van het nationale investeringsfonds Invest-NL. Daarnaast steken de provincies Noord-Brabant en Limburg via ontwikkelingsmaatschappijen BOM (Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij) en LIOF (Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en Financiering) geld in Lightyear.

Lightyear heeft de afgelopen periode onder meer geld opgehaald bij Koenigsegg, SHV en Dela.

Lezersreacties (146) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.