Oppassen geblazen: meer wild op de weg dan normaal
Door voedseltekort
De kans op een wildaanrijding ligt hoger dan gewoonlijk rond deze tijd van het jaar. Door een tekort aan voedsel trekken wilde dieren meer rond en steken ze ook vaker wegen over.
Gemotoriseerd verkeer moet in de schemering en het donker oppassen voor edelherten, reeën en wilde zwijnen die ineens de weg oversteken. Omdat er dit najaar heel weinig eikels en beukennootjes zijn, steekt het wild vaker de weg over op zoek naar voedsel. Ook lopen de dieren vaker in wegbermen om gras te eten, waarschuwt de provincie Gelderland, waar de meeste bossen van Nederland te vinden zijn. Een botsing met wild is niet ongevaarlijk en veroorzaakt meestal veel schade. Het Verbond van Verzekeraars ziet het aantal aanrijdingen en de veroorzaakte schade de afgelopen jaren toenemen. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde claim na een wildaanrijding €1.921.
Volgens de Stichting Wildaanrijdingen Nederland zijn er vorige maand reeds opvallend veel ongelukken geweest. Er zijn vooral veel botsingen met wilde zwijnen geweest. Dat komt omdat de zwijnen in het voorjaar uitzonderlijk veel biggen hebben gekregen, die allemaal in goede conditie waren. Nu zijn er heel veel zwijnen en veel te weinig voedsel.
De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is deze maand gestart met een campagne om automobilisten te waarschuwen voor wildaanrijdingen. Na een aanrijding met een hert, ree of zwijn is het verplicht de politie te bellen. Die waarschuwt een jager om het aangereden dier te zoeken en zo nodig uit zijn lijden te verlossen.
Groeiend probleem
Zoals gezegd neemt het aantal wildaanrijdingen al jaren toe. In 2020 kwamen er maar liefst 8.603 meldingen van binnen volgens het Verbond van Verzekeraars. In 2014 ging het nog om 5.750 meldingen. De kans op een aanrijding met een dier is veruit het grootst in Gelderland. In die provincie vonden vorig jaar maar liefst 1.300 aanrijdingen plaats.