Op stap met de Hummer H2

Hummer H2
General Motors ging bijna twee jaar geleden een fusie aan met AM General, de makers van de Hummer. Inmiddels is het resultaat van de samenwerking, de geciviliseerde Hummer H2 klaar en klom AutoWeek achter het stuur.

General Motors ging bijna twee jaar geleden een fusie aan met AM General, de makers van de Hummer. Inmiddels is het resultaat van de samenwerking, de geciviliseerde Hummer H2 klaar en klom AutoWeek achter het stuur.

Tekst Henny Hemmes, foto PBPhoto/HHR

De Hummer verwierf tien jaar geleden roem in de Operatie Desert Storm, ofwel de Golf-oorlog. AM General noemde hem toen nog Humvee, High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle.
Na het besluit om een civiele versie in beperkte oplage uit te brengen werd hij Hummer gedoopt. Nu, met de komst van de Hummer H2 is die eerste versie tot H1 omgedoopt.
De H2 debuteerde in 2001 in Detroit als concept car en nu is hij dus klaar. De nieuwe Hummer is geen militair voertuig, ondanks dat het uiterlijk met de vierkante flanken echt Hummer-like is.
Wat de Hummer H2 wél te bieden heeft konden we uitproberen op een off-road testterrein van General Motors in Michigan en op de openbare weg daar in de buurt. Daar immers zullen de klanten hem toch ook voor het overgrote deel gebruiken. Hoe groot de Hummer ook is, zijn gedrag op het asfalt stelt beslist niet teleur. Zijn luchtweerstand van 0,57 cW is niet gering, maar hij rijdt absoluut geciviliseerd mee met de grote stroom auto's in het drukke verkeer. Dat was in de H1 wel anders! Om 't je aangenaam te maken, hebben de ontwerpers de H2 uitgerust met een comfortabel interieur, dat naar wens kan worden uitgevoerd in leer en met elektrisch verstelbare stoelen met geheugen en stoelverwarming.
De H2 heeft een korte overhang voor en achter, noodzakelijk voor uitstekende off-roadkwaliteiten. Hij kan op en over grote obstakels klimmen. Met een hoogte van 40 cm heeft hij geen probleem en met een 60 % helling al evenmin. Hang je 40° opzij, dan denk je dat je omkiept, maar nee de Hummer blijft hangen.
De Vortec 6000 6-liter V8 met 321 pk en een maximum koppel van 488 Nm bij 4000 tpm zorgt ervoor dat de Hummer power genoeg heeft om zijn kunsten uit te voeren. De krachtbron is gekoppeld aan een heavy duty elektronisch geregelde viertrapsautomaat, die een mode heeft om een aanhanger (van maximaal 3175 kg) te trekken als hij in 4 'Hi' staat. De vierwielaandrijving regelt elektronisch de verdeling van de krachten. De tussenbak verhoogt de overbrengverhouding met 2.64:1 om over obstakels te klimmen en verdeelt de krachten 40/60 voor/achter in de 'High Open'-mode als de differentiëlen zijn ontgrendeld. Of 50/50 voor/achter als de tussenbak is vergrendeld. De elektronisch geregelde tussenbak heeft vijf modes, inclusief de mogelijkheid om het achteras differentieel te gebruiken.
Meer over de Hummer H2 leest u in AutoWeek no. 29 van 10 juli.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.