'Onderzoek naar Dieselgate wordt tegengewerkt'

Timmermans zou documenten achterhouden

Frans Timmermans
Een commissie uit het Europees Parlement die onderzoek doet naar Dieselgate zegt daarbij te worden tegengewerkt door Vice-commissievoorzitter Frans Timmermans en Commissaris voor Industrie Bienkowska. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De bewuste onderzoekscommissie probeert op te helderen hoe Volkswagen het voor elkaar heeft gekregen om hun auto's op papier veel schoner te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Ook wil het te weten komen hoe het zover heeft kunnen komen en of Europa wellicht zelf ook een rol heeft gespeeld in de totstandkoming van het gesjoemel, bijvoorbeeld om de Europese auto-industrie een boost te geven.

De ambtenaren van Timmermans en Bienkowska zouden voor dit onderzoek belangrijke documentatie al maanden voor zichzelf houden en daarmee het onderzoek van de commissie onmogelijk maken. Documenten die de Parlementariërs wel mogen inzien zouden slechts in een 'stiltekamertje' gelezen mogen worden, met de belofte er geen aantekeningen bij te maken en er niets over naar buiten te brengen.

Omdat de tegenwerking door de als schuldigen aangewezen Parlementariërs niet wordt erkend is ook de reden van het dwarsliggen nog niet met zekerheid vast te stellen. De eventuele rol van de EU in Dieselgate zou er onderdeel van kunnen zijn. Anderen beweren juist dat de strenge regelgeving op het gebied van uitstoot het sjoemelen heeft uitgelokt en de Europese overheid zodoende een meer indirecte bijdrage heeft geleverd aan de enorme beerput die in september 2015 werd opgengetrokken.

Lezersreacties (152) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.