Nu helemaal officieel: Jaguar F-Type!
Denk aan de XKR-S, maar doe er dan nog een stapje dynamiek bij; dat is het gevoel dat de F-Type je volgens Jaguar moet geven. Een échte (tweezits) sportauto dus, waarmee Jaguar terugkeert naar zijn wortels. "Wij maakten al sportwagens toen Ferrari en Lamborghini nog geen automerken waren, maar families", zegt Hallmark met een knipoog.
Om dat gevoel te realiseren, werd de onderhuidse aluminium structuur – de vierde generatie alweer – flink onder handen genomen. Daardoor is de torsiestijfheid tien procent groter dan die van de XKR-S, en is de voorkant liefst dertig procent stijver. Met z'n 4,47/1,92/1,30 meter (l/b/h) is de cabrio bovendien korter, lager en breder dan z'n brute GT-broer, en is-ie met een vanafgewicht van 1.597 kilogram bovendien flink wat lichter. De XKR-S kennende - geen katje om zonder handschoenen aan te pakken - belooft dit al met al nogal wat voor de rijbeleving!
De basisvariant krijgt een nieuwe 3.0 V6 Supercharged in de neus, goed voor 340 pk, een acceleratie van 0 tot 100 km/h in 5,3 seconden en een topsnelheid van 260 km/h. De F-Type S doet er met 380 pk (0-100 in 4,9 s, 275 km/h) een fijn schepje bovenop. De (voorlopige) topper wordt de F-Type V8 S. Die herken je niet alleen aan de twee dubbele uitlaateinden aan weerzijden van de relatief slanke achterkant (de zescilinders hebben, à la E-Type, een centraal geplaatste dubbele uitlaat), maar ook de sideskirts aan de onderkant van de dorpels. Maar het belangrijkste onderscheid is natuurlijk de fantastisch brullende - zo hoorden we tijdens een korte demo - vijfliter achtcilinder S/C onder de kap. De 495 pk's sleuren de snelste F in 4,3 seconden naar de honderd, de top is begrensd op 300 km/h.
Niet langer hip en rond
Alle motoren worden gekoppeld aan een achttraps 'Quickshift' automatische transmissie, waarvan de schakeltijd met vijftig procent werd gereduceerd. Opvallend is dat de hippe, ronde schakelselector die in de XF werd geïntroduceerd, weer is vervangen door een conventionele pook. Uiteraard zitten er flippers achter het stuur voor als je zelf controle wilt. Beide S-uitvoeringen beschikken over een sperdifferentieel – mechanisch voor de V6 en elektronisch voor de V8.
Een hardtop is nooit een serieuze optie geweest voor de met stoffen cabriodak uitgeruste F-Type – die zou te zwaar zijn en teveel ruimte innemen. Een coupé zit natuurlijk wel in de planning. "Maar dat duurt zeker nog een jaar", verklapt designer Ian Callum. "We moeten de modelvarianten zorgvuldig plannen, uitsmeren over een aantal jaar. Zoals Porsche dat met de 911 doet." Over de 911 gesproken; dat is nadrukkelijk de auto waarop Jaguar zich richt met de F-Type. Maar dan met prijzen vanaf ongeveer 90.000 euro – dat is de indicatie die de Jaguar-importeur ons kan geven. In mei 2013 verwachten we de F-Type bij de Nederlandse dealers.
Lees meer over de Jaguar F-Type in AutoWeek 40, met daarin een interview met ontwerper Ian Callum.
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen