'Notoire drankrijder moet levenslange rijontzegging krijgen'

Voorstel tot wetswijziging

Alcoholcontrole

Wie meermaals wordt gesnapt met teveel drank op achter het stuur, verliest het rijbewijs levenslang. Dat ziet althans de VVD als ideale situatie.

Alcoholmisbruik in het verkeer blijft een probleem. Controles, alcoholsloten en campagnes hebben daar geen eind aan weten te maken. Dan is het maar tijd voor striktere maatregelen, zo lijkt de VVD te denken. De partij komt nu met het voorstel om een notoire drankrijder levenslang de rijbevoegdheid te ontzeggen, meldt RTL Nieuws. Het gaat dan om bestuurders die meermaals tegen de lamp gelopen zijn en slachtoffers hebben gemaakt. Ook asociale weggebruikers met een dergelijke 'staat van dienst' moet levenslang hun rijbewijs kwijt kunnen raken.

Momenteel is er nog een maximumstraf van tien jaar rijontzegging. Dat moet veranderen, zo licht VVD-kamerlid Daniël Koerhuis toe: "Het gaat hier om roekeloze bestuurders die opzettelijk het risico nemen dat ze een zwaar ongeluk veroorzaken." Koerhuis legt dit voorstel binnenkort officieel voor aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het is, mocht het zover komen, aan een rechter om te bepalen of de levenslange ontzegging van de rijbevoegdheid een passende straf is.

Lezersreacties (105) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.