Mobiliteitsalliantie: Zonder flexibel reizen loopt het verkeer vast

3 miljard per jaar

File Moerdijkbrug Rotterdam (foto ANP)

Als Nederlanders niet worden gestimuleerd om flexibeler te reizen, dan loopt het verkeer de komende jaren vast. Tot deze conclusie komen 24 vervoersbedrijven, die zich hebben verenigd in de Mobiliteitsalliantie. De alliantie heeft in een plan beschreven hoe de stijgende vraag naar mobiliteit de komende jaren moet worden opgevangen.

Plan Mobiliteitsalliantie:

  • Moedig flexibelere manier van reizen aan door gebruik te maken van meerdere vervoersvormen
  • Creëer knooppunten aan de rand van de stad waar vervoersstromen samenkomen
  • Voer rekeningrijden in: laat automobilisten per gereden kilometer betalen
  • Investeer 3 miljard euro per jaar, dan levert dat de maatschappij jaarlijks 18 miljard euro op

Het plan van de Mobiliteitsalliantie wordt woensdag aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infastructuur). In de Mobiliteitsalliantie zitten grote vervoersbedrijven als de NS, ANWB, BOVAG en Fietsersbond. Bijzonder is dat de partijen rekening hebben gehouden met het grote geheel en niet alleen met hun eigen wensen.

Volgens deze partijen stijgt de vraag naar personenvervoer tot 2030 met 13 tot 20 procent. Het goederenvervoer neemt in diezelfde periode toe met 4 tot 19 procent. De capaciteit van het huidige wegennet en openbaar vervoer is niet berekend op die groei. "De bereikbaarheid in Nederland staat daarmee ernstig onder druk", staat in het plan.

Meerdere vormen van vervoer tijdens één reis nodig

Volgens de Mobiliteitsalliantie is flexibiliteit nodig om de druk op het wegennet en openbaar vervoer te verlichten, de verkeersveiligheid te vergroten en klimaatdoelstellingen te halen. De alliantie denkt daarbij aan de combinatie van verschillende vormen van vervoer in één reis.

Het flexibeler maken van dat mobiliteitsaanbod betekent in de praktijk dat iemand die in 2030 naar het werk reist van meerdere vormen van vervoer gebruikmaakt, zoals de (deel)fiets, (deel)auto en trein. Kort voordat forensen aan hun reis beginnen, moeten ze kunnen zien waar ze welke vervoersmiddelen nodig hebben. Als de omstandigheden veranderen, moeten ze hun reisplan tijdens de reis nog kunnen aanpassen. Die verschillende vervoersstromen moeten samenkomen op personen- en goederenknooppunten aan de randen van de steden en het landelijke gebied, schrijft de Mobiliteitsalliantie.

Rekeningrijden

Gisteren kwam het vandaag gepresenteerde Deltaplan Mobiliteit al in het nieuws omdat het veelbesproken rekeningrijden door de betrokken partijen weer op tafel wordt gelegd. In het Deltaplan staat letterlijk: "Omzetten van vaste autobelastingen voor bezit naar een prijs per kilometer die niet afhankelijk is van plaats en tijd". Dat laatste is een belangrijk verschil met eerdere plannen voor rekeningrijden, waarin meestal werd uitgegaan van een systeem waarin rijden op bepaalde (drukke) momenten aanzienlijk duurder is dan op andere momenten. Hoe het nieuwe rekeningrijden er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk, het gaat in het plan om een intentie. Die intentie wordt overigens absoluut niet gedeeld door minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, infrastructuur), die in een eerste reactie op het Deltaplan het rekeningrijden tegenover De Telegraaf direct van tafel veegt. Een van de angsten is dat het rekeningrijden autorijden toch weer duurder zou maken, wat verschillende partijen (waaronder de VVD) koste wat het kost willen voorkomen.

Naast een andere vorm van betalen zien de vervoerspartijen dat het aanpakken van knelpunten op de weg en het spoor ook nog steeds nodig is. Om het plan te realiseren, zou tot 2040 jaarlijks 3 miljard euro nodig zijn, hebben de vervoerspartijen berekend. Maar dit zou de maatschappij 18 miljard euro per jaar opleveren, aldus de alliantie.

'Tot nu toe vooral pleisters geplakt'

"Het was noodzakelijk om een samenhangende visie te ontwikkelen voor de toekomst van mobiliteit", stelt BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt. "We lopen vast en tot nu toe worden er vooral pleisters geplakt. De aanpak was tot nu toe ad hoc en gericht op de korte termijn."

Eckhardt benadrukt het belang van samenwerking tussen de verschillende partijen binnen de vervoerssector. "En niet alleen omdat we vastlopen met zijn allen, maar ook omdat de wens van de 'mobilist' sterk verandert. Die denkt en doet steeds minder in hokjes."

Lezersreacties (82)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.