Jawel: rekeningrijden opnieuw op tafel
2024 als startjaar

De Mobiliteitsalliantie vindt dat rekeningrijden opnieuw moet worden bekeken. Automobilisten moeten gaan betalen naar gebruik en vervuiling, stelt zij in een Deltaplan dat woensdag aan het kabinet wordt overhandigd.
Voorzitter Steven van Eijck van de RAI Vereniging zegt in De Telegraaf uit te gaan van 2024 als startjaar voor een kilometerheffing "voor iedereen en niet alleen in de spits".
"Hoe schoner je rijdt, hoe minder je hoeft te betalen”, aldus Van Eijck in de krant. Hij spreekt namens de coalitie van 24 organisaties uit de hoek van auto’s, transport en openbaar vervoer. Zij roepen het kabinet op om de voorbereidingen voor rekeningrijden nu te starten. "We zijn unaniem. Het volgende kabinet moet spijkers met koppen slaan om rekeningrijden concreet te maken. Er is geen andere weg.”
Hoewel het terugdringen van de files zeker onderdeel is van het rijtje argumenten voor de invoer van rekeningrijden is Van Eijck fel tegenstander van een spitsheffing die het rijden op bepaalde tijdstippen duurder maakt dan op andere momenten. "Daarmee zou je veel reizigers en bedrijven treffen die buiten hun schuld dan de weg op moeten", stelt de RAI-voorzitter. Ook zonder zo'n tariefverhoging tijdens de piekmomenten zou de verkeersdruk door rekeningrijden echter met zo'n tien procent afnemen, omdat automobilisten beter afwegen of de rit die ze gaan maken echt noodzakelijk is. De plannen zijn niet alleen maar negatief voor de automobilist, want ter compensatie moeten bpm en motorrijtuigenbelasting naar verluidt drastisch omlaag.
Toekomstbestendig
Tegenover AutoWeek verklapt RAI-woordvoerder Floris Liebrand dat er eigenlijk niet zoveel nieuws onder de zon is. "RAI Vereniging en de Mobiliteitsalliantie zijn altijd voorstander geweest van betalen naar gebruik, omdat dat in onze ogen eerlijker is. Bovendien is zo'n systeem ook beter bestand tegen de toekomst dan het huidige. Nu er meer en meer elektrische auto's komen, wordt de rol van brandstofaccijnzen immers steeds kleiner." Toch zullen EV-rijders ook bij rekeningrijden voordeliger uit zijn dan lieden die een vervuilende brandstofauto besturen. Dat is volgens Liebrand dan ook de sleutel voor veelrijders die bang zijn dat autorijden door de plannen alleen maar duurder wordt. "Ook wie veel op de weg zit, kan door een zuinige of elektrische auto te kopen wellicht goedkoper uit zijn dan nu." Hoeveel voordeliger of duurder het autorijden precies zal worden, is voor niemand uit te rekenen, want concreet zijn de plannen nog allerminst. Het gaat om een intentie en die is onderdeel van een hele serie plannen die onder de verzamelnaam Deltaplan gepresenteerd gaan worden.
De Mobiliteitsalliantie heeft zich ten doel gesteld de belangen van de reiziger en die van het goederentransport te vertegenwoordigen. Naast RAI Vereniging zijn bijvoorbeeld ook de ANWB, de Vereniging Zakelijke Rijders en de KNAC aangesloten. Ook de NS, reizigersorganisatie Rover en het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart doen echter mee.
Het thema rekeningrijden, betalen per kilometer dus, steekt al sinds de eeuwwisseling geregeld de kop op, maar wordt tot nu toe telkens terzijde geschoven. Onder meer de complexiteit en de privacygevoeligheid spelen daarin een rol, maar ook het simpele feit dat partijen het niet eens kunnen worden over hoe het rekeningrijden op een voor iedereen acceptabele manier kan worden toegepast.
Lees ook

Vernieuwde Hyundai Sonata is uitgesproken sedan

Toyota komt met nieuwe middelgrote pick-up

Mercedes-Benz 350 SL (1971) - Klokje Rond Klassiek

Praktijkervaring Kia Ceed: zo beoordelen eigenaren hun auto

Test: Mercedes-Benz GLC - Je ziet het niet, maar alles is nieuw

Afscheid Mini Clubman: drie generaties, drie verschillende lay-outs
Lezersreacties (90) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.