Mercedes X-klasse richt vizier op Audi A1

Mercedes-Benz logo
Mercedes-Benz heeft plannen voor een compacte hatchback onder de A-klasse. Bij de ontwikkeling van de auto, die in 2018 z'n debuut moet maken, is Renault-Nissan ook betrokken.

Het model dat voorlopig luistert naar de naam X-klasse rondt het gamma van Mercedes-Benz straks naar onderen toe af, zo is het plan. Hij zal de komende generatie van de Mini en de Audi A1 gaan beconcurreren. Mercedes betrekt 1,0- en 1,5-liter benzinemotoren van Renault-Nissan, en monteert daar zelf eigen cilinderkoppen en motormanagementsystemen op. Naar verluidt komt er voor de compacte Duitse hatchback een versnellingsbak met dubbele koppeling beschikbaar, die gezamenlijk door Das Haus en Renault-Nissan is ontwikkeld.

Er gaan geruchten dat er tevens een elektrisch aangedreven X-klasse ten tonele zal verschijnen met de Californische markt met z'n strenge emissie-eisen in het achterhoofd. Mercedes is van plan de X-klasse behalve in de Verenigde Staten en Europa ook in China aan de man te brengen.

Zoals het een Mercedes-Benz betaamt, heeft de X-klasse straks een interieur met leren bekleding, acht airbags en een Command-infotainment-systeem. Potentiele X-klasse-kopers hoeven echter niet te rekenen op een wegligging die bakens verzet. Volgens de ontwerpers heeft de onafhankelijke achterwielophanging van de compacte Mercedes het namelijk niet verder gebracht dan de tekentafel. In dit stadium is het al afgeschoten uit kostenoverwegingen.

Nu maar afwachten of de geachte clientèle van Mercedes een nieuwe instapper met voorwielaandrijving zal accepteren.

Lezersreacties (18) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.