Mercedes-Benz mag als eerste wereldwijd autonoom rijden

VN-goedkeuring voor level 3 autonoom rijden

Mercedes-Benz Drive Pilot autonoom rijden

Mercedes-Benz heeft reden voor een feestje. Drive Pilot, waarmee level 3 autonoom rijden mogelijk is, heeft een officiële VN-goedkeuring gekregen. Daarmee kan Mercedes-Benz wereldwijd dit systeem in de praktijk gaan brengen wanneer lokale wetgeving hiervoor ook klaar is.

In hoeverre een auto autonoom mag rijden is tot op heden sterk afhankelijk van lokale wetgeving. Zeker als het aankomt op level 3 autonoom rijden, waarbij de bestuurder de auto volledig het werk mag laten doen en enkel nog een oogje in het zeil moet houden. Mercedes-Benz heeft in Duitsland al lokale ontheffing om met level 3 autonoom rijden op de openbare weg aan de gang te gaan, zoals Tesla dit bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten heeft. Nu is het echter ook klaar voor wereldwijde uitbreiding.

De Europese economische commissie van de Verenigde Naties (UNECE) heeft Mercedes-Benz goedkeuring gegeven. Dit betekent niet alleen dat Drive Pilot in Europa gebruikt mag gaan worden, maar ook in landen wereldwijd die de UNECE als autoriteit accepteren. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook de Verenigde Staten en Canada. Voorwaarde is dus wel dat ook de lokale wetgeving level 3 autonoom rijden toestaat.

Concreet betekent dit dat je vanaf volgend jaar een Mercedes-Benz kunt kopen met Drive Pilot en daarmee legaal level 3 autonoom onderweg kunt zijn. De Mercedes-Benz S-klasse is per 2022 als eerste model publiek leverbaar met dit systeem. Er zit nog wel een addertje onder het gras: het geldt in eerste instantie alleen voor Duitsland, waar de wetgeving hiervoor al klaar is. Je kunt dan onder bepaalde voorwaarden het stuur volledig uit handen geven. Dit kan volgens de Duitse wetgeving tot maximaal 60 km/h, bij druk verkeer op de snelweg. Met de VN-goedkeuring op zak werkt Mercedes-Benz aan het zo snel mogelijk beschikbaar maken van Drive Pilot in andere landen. "Er vinden al uitgebreide testritten plaats, bijvoorbeeld in de VS en China. Wanneer er nationale regelgeving voor is in meer markten, wordt deze technologie stap voor stap breder beschikbaar."

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz

Arval
Mercedes-Benz A 180 Business Line (5D/7A)
€ 562
 
Arval
Mercedes-Benz B 180 Business Line (5D/7A)
€ 572
 
Arval
Mercedes-Benz GLB 180 Business Line (5D/7A)
€ 734
 
Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLA 180 Business Line (5D/7A)
€ 777
 

Lezersreacties (79) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.