Mazda MX-5 en MX-30 voor mensen met een fysieke beperking

Handgas en zitplateau

Mazda MX-5 en MX-30 Self Empowerment
Mazda MX-5 en MX-30 SeDVMazda MX-5 en MX-30 SeDVMazda MX-5 en MX-30 SeDVMazdaMazdaMazdaMazda MX-5 en MX-30 SeDVMazdaMazda 2

Mazda introduceert speciale en voor minder valide personen bestemde versies van bestaande modellen. Een ervan is de MX-30, maar ook de bepaald niet praktische MX-5 wordt klaargestoomd voor mensen met een fysieke beperking.

Diverse Japanse fabrikanten bieden in het thuisland speciale voor mensen in een rolstoel bedachte uitvoeringen, compleet met zaken als een handig liftsysteem. Met name van kei-cars bestaan slimme 'rolstoelversies'. Mazda laat in Japan tijdens de jaarlijkse International Rehabilitation Equipment Exhibition twee auto's zien waarmee het merk rekening houdt met mensen met een fysieke beperking: de MX-5 SeDV en de MX-30 SeDV.

De afkorting in de modelnamen staat voor Self Empowerment Driving Vehicle. De MX-5 SeDV heeft een extra bedieningsorgaan tussen de bestuurdersstoel in de middentunnel waarmee je de MX-5 kunt laten versnellen en vertragen. Ook de knop van de claxon is hierin geïntegreerd. Daarnaast heeft de MX-5 een uitklapbaar zeteltje dat in- en uitstappen in de lage MX-5 moet vergemakkelijken. Ook de MX-30 heeft handbediening, al zit er in deze elektrische cross-over een extra ring in het stuurwiel waarmee je gas kunt geven. De knuppel ter linkerzijde van de bestuurdersstoel neemt de rol van het rempedaal over. Ook de MX-30 krijgt een extra plateautje die het in- en uitstappen moet vergemakkelijken. Daarnaast heeft de MX-30 een dakkoffer met "een schuifmechanisme waarmee de rolstoel soepel kan worden opgetild en opgeborgen". In de MX-5 is de (ingeklapte) rolstoel op te bergen op de plek van de bijrijdersstoel.

Mazda MX-5 en MX-30 SeDV

Mazda MX-30

Voor auto's als de Mazda 2 biedt het merk in het thuisland al een versie met een draaibare voorstoel aan, compleet met een voetensteuntje. De CX-5 is er zelfs beschikbaar met een draaibare bestuurdersstoel die elektrisch bedienbaar is en gedeeltelijk de auto uitkomt. De MX-5 en MX-30 komen in Japan gewoon in de getoonde vorm op de markt.

PRIVATE LEASE Mazda MX-30

Mazda
Mazda MX-30 Prime-Line (5D/CVT)
€ 455
 

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (20) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.