Lotus Evora 400: sterkste en snelste Lotus ooit

Lotus Evora 400
Lotus Evora 400Lotus Evora 400Lotus Evora 400Lotus Evora 400Lotus Evora 400Lotus Evora 400Lotus Evora 400Lotus Evora 400Facelift Friday! Lotus EvoraFacelift Friday! Lotus Evora
Lotus heeft de Evora dusdanig bij de kladden genomen dat de nieuwe versie, de 400, de boeken in gaat als de krachtigste en snelste Lotus-straatauto in de geschiedenis.

Eerder deze maand zagen we nog een ingepakte Evora voorbijkomen, maar zonder camouflage wordt duidelijk dat Lotus met de 400 aan het proefdraaien was. Het is een grondig gerenoveerde versie van de huidige Evora en de toevoeging 400 staat voor het aantal pk's dat de 3,5-liter V6 voortbrengt. Dat is in Britse horsepower, omgerekend naar pk's zijn het er 406.

Daarmee is de nieuwe Evora ruim 50 pk sterker dan de huidige Evora S. Het koppel van de Evora 400 bedraagt 410 Nm. De vermogens- en koppelstijging zijn toe te schrijven aan een grotere supercharger, betere koeling en een aangepast motormanagementsysteem.

De sprint naar 100 km/h doet de Evora 400 in 4,2 seconden en de topsnelheid bedraagt 300 km/h. Volgens Lotus legt de nieuwe, 22 kg lichtere Evora een rondje op de testbaan in Hethel zes seconden sneller af dan z'n voorganger. Met dank aan een andere afstemming van vering en demping, een torsen-limited slip differentieel (standaard) en verbeterde downforce.

De gewichtsbesparing komt grotendeels op het conto van een nieuw aluminium chassis, een koetswerk van composietmateriaal, lichtere stoelen en lichtere aluminium wielen.

Lotus nam ook het ex- en interieur van de Evora op de schop, waarbij vooral het front met z'n grote luchtopeningen duidelijk anders oogt dan bij de huidige Evora. De Evora 400, verkrijgbaar met (eveneens onder handen genomen) handbak en automaat, debuteert begin maart op de beurs van Genève en staat in augustus bij de Nederlandse dealers.

Lezersreacties (19) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.