Kia Pride EV: oude bekende met gloednieuwe elektrische aandrijflijn
Bijzondere restomod
De Kia Pride was nou niet bepaald het voorbeeld van vooruitstrevendheid, maar zette desalniettemin het Koreaanse merk hier goeddeels op de kaart. Kia stofte 'm nog eens af voor een bijzonder project.
Kia kreeg hier zo'n dertig jaar geleden voet aan de grond met modellen als de Sephia en Pride: modellen met veel techniek aan boord waarvoor Kia bij anderen had aangeklopt. De Sephia was weliswaar nog wel grotendeels een eigen creatie, maar de Pride was in wezen een Ford Festiva (en Mazda 121) met Kia-badges. Niet meteen het soort auto waarop je een naam als Pride zou verwachten. Toch legde de Pride Kia geen windeieren en in het Verenigd Koninkrijk heeft de lokale tak van Kia daarom al jaren een Pride in zijn 'heritage'-wagenpark. Die Pride is nu onder handen genomen om hem wat meer eigentijds te maken.
Zoals je ziet, is er aan het uiterlijk niet gesleuteld. Nee, de door Electrogenic mogelijk gemaakte vernieuwing zit onder zijn bescheiden motorkap. Daar ligt nu geen van Mazda afkomstige vierpitter meer, maar een elektromotor. Een krachtbron van 109 pk om precies te zijn, dus dat is nogal een upgrade ten opzichte van de 64 pk sterke 1.3 die eruit is gehaald. Als je de sterkste rijmodus activeert, is er bovendien 235 Nm koppel voor handen. We kunnen ons zo voorstellen dat de bescheiden voorwielen van de Pride niet weten wat ze meemaken. De elektromotor wordt gevoed vanuit twee accu's met samen 20 kWh capaciteit, waarvan er eentje in de motorruimte ligt en de andere achterin in de bodem onder de bagageruimte. Bijladen gaat niet echt snel: je plugt 'm gewoon in een regulier stopcontact en dan zijn de accu's in zo'n zes uur vol.

De Pride kreeg ook meteen opvallende nieuwe stoelbekleding
In Eco-modus, waarin je nog altijd slechts 64 pk vermogen kunt aanspreken, moet je met de Pride EV zo'n 200 kilometer kunnen afleggen volgens Kia UK. Schakel je Sport in, dan heb je het volle vermogen en schiet de Pride in 8 seconden van 0 naar 100 km/h. Schakelen gaat overigens nog altijd via de originele handgeschakelde vijfbak. Wel is er een nieuwe koppeling die het hogere vermogen beter kan bolwerken en is het stroompedal 'drive by wire'. Regeneratief remmen is er trouwens amper bij, je hebt ongeveer hetzelfde 'remmen op de motor' als van oudsher, om de auto zo normaal mogelijk aan te laten voelen.
Kia UK zegt op een later moment nog eens in de praktijk te proberen wat de auto allemaal kan. Echt relevant is het niet, want het blijft bij dit ene exemplaar. Wel leuk gedaan, toch?