'Japan overweegt verbod op brandstofauto's vanaf 2030'

Concrete deadline voor het einde van dit jaar

Nissan Leaf 500.000ste

Japan overweegt een verbod op de verkoop van nieuwe brandstofauto's vanaf 2030, zo bericht de Japanse omroep NHK volgens Autonews. Een dergelijk verbod moet Japan helpen om in 2050 volledig klimaatneutraal te kunnen zijn.

Een concreet jaartal blijkt nog niet uit het voornemen van de Japanse overheid, maar volgens de hoogste woordvoerder komt het Japanse Ministerie van Industrie vóór het einde van het jaar nog met een uitgewerkt plan. Daarover is het momenteel in gesprek met experts. Of het verkoopverbod ook echt vanaf 2030 gaat gelden moet dus nog blijken, want er wordt gesproken over 'mid-2030's', dat dus net zo goed 2035 kan zijn. Als Japan wél met een concrete deadline komt, zou het land het tweede G7-lid zijn dat een dergelijke maatregel invoert. Hybrides, voornamelijk populair bij Toyota, gaan vermoedelijk ook onder het verbod vallen.

De Japanse president Yoshihide Suga stelde eerder al een strenger klimaatdoel voor zijn land: in 2050 moet Japan namelijk volledig klimaatneutraal zijn. Het Aziatische land is de op vier na grootste ter wereld als het gaat om CO2-uitstoot, dus er valt een forse winst te behalen. Japanse autofabrikanten zijn overigens al druk bezig met de ontwikkeling van elektrische modellen. Toyota zet in op waterstof en op een breed aanbod aan EV's, Honda werkt aan een elektrische SUV en Nissan heeft onlangs de Ariya geïntroduceerd. Overigens lijkt het jaar 2030 een soort omslagpunt te vormen voor autofabrikanten. Volvo wil vanaf dat jaar bijvoorbeeld waarschijnlijk alleen nog maar EV's in het aanbod hebben. Het ligt voor de hand dat meer landen zullen gaan volgen met een verbod op de verkoop van nieuwe brandstofauto's omstreeks die tijd.

Lezersreacties (51) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.