Italiaanse politicus Salvini: ‘referendum over verbrandingsmotoren na 2035’

'Laat fabrieksmedewerkers maar kiezen'

Matteo Salvini Italië

De Italiaanse politicus Matteo Salvini wil een referendum over de plannen van de EU om vanaf 2035 de verkoop van niet-elektrische auto’s te verbieden.

Matteo Salvini is de leider van de Italiaanse politieke partij Lega en onderdeel van de rechtse alliantie die zojuist de Italiaanse verkiezingen heeft gewonnen. Salvini staat niet bepaald te juichen bij het Europese voornemen om vanaf 2035 alleen de verkoop van auto’s zonder verbrandingsmotor nog toe te staan. “Laat de medewerkers van de Mirafiori-fabriek en elders in het land maar besluiten of het eerlijk is om mensen in Italië te ontslaan en China een voorsprong te geven”, stelt hij volgens Bloomberg. Mirafiori is de historische Fiat-fabriek in Turijn, wereldberoemd vanwege de testbaan op het dak. Al in december 2018 werd duidelijk dat juist op deze iconische plek EV’s van de band zouden gaan rollen. Inmiddels weten we dat dat tenminste één voordeel heeft, want dankzij de elektrische Fiat 500e kan die testbaan weer worden gebruikt.

Salvini is de leider van de partij Lega, voorheen bekend als Lega Nord. Die partij is onderdeel van de centrum-rechtse coalitie die onder leiding staat van Giorgia Meloni van de Fratelli d'Italia (‘Broeders van Italië’). Het rechtse blok heeft met overtuigende cijfers de verkiezingen gewonnen, dus het EU-kritische geluid kan gerust serieus worden genomen.

Italië is niet het enige land dat niet staat te juichen bij de 'benzine-ban' van 2035, want eerder werd er ook al tegengestribbeld door Duitsland.

Lezersreacties (243) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.