Het autoportier werd door de jaren heen telkens opnieuw uitgevonden

Vleugeldeuren, vlinderdeuren, schuifdeuren en nog veel meer

deuren

Autoportieren met scharnieren aan de voorkant? Saai! Door de jaren heen heeft menig autofabrikant het portier opnieuw uitgevonden.

De zelfmoorddeur

Oftewel ‘suicide door’, met scharnieren aan de achterkant. De term is discutabel. Wel wordt dit soort portieren als gevaarlijk beschouwd omdat de wind er vat op kan krijgen wanneer hij onverwacht opent tijdens het rijden. Je loopt het risico uit de auto te vallen in een poging hem weer te sluiten.  Recente voorbeelden van dit soort deuren zijn de laatste Opel Meriva en de BMW i3, de Mazda MX-30 heeft ze ook. Op de afbeelding zie je een Lincoln Continental. 

deuren

De vlinderdeur

Oftewel ‘butterfly door’, die schuin omhoog en naar buiten toe openen. Een goed voorbeeld is de McLaren F1 uit 1992, en moderne McLarens hebben ze nog steeds. De eerste productieauto met vlinderdeuren was de Alfa Romeo 33 Stradale uit 1967.  

Alfa Romeo T33 Stradale

Alfa Romeo T33 Stradale

McLaren F1 Pebble Beach

McLaren F1

De schaardeur

Oftewel ‘scissor door’, een variant op de vlinderdeur, waarbij het portier in dit geval schuin naar boven toe scharniert, maar niet naar buiten wijkt. De scharnieren zitten niet aan de A-stijl maar lager aan de carrosserie vast. De Lamborghini Countach was in 1974 de eerste productieauto die ze had. 

deuren

De schuifdeur

In de moderne tijd bekend geworden in de BMW Z1, waarbij het deurtje verticaal bewoog. Horizontaal kan ook, zoals bij de Peugeot 1007, en de achterportieren de B-Max en diverse grotere MPV's uit de jaren tachtig, negentig en nul, of, uit een heel ander tijdperk, de Kaiser Darrin uit 1954.   

deuren Kaiser Darrin

De vleugeldeur

Oftewel ‘gullwing door’, met de scharnieren in het dak. Waarbij je hersenen als het goed is een direct lijntje leggen met de Mercedes 300 SL uit de 50’s. Het idee werd later gekopieerd bij onder andere de Bricklin SV-1 en DeLorean DMC12.

Bricklin

De huif

Oftewel ‘canopy’, waarbij het complete dak en ‘greenhouse’ (ramen en raamstijlen) op een of andere manier naar voren, achteren, zijwaarts of omhoog scharniert. Niet handig, wel cool. Dus veel toegepast op concept-cars, maar ook op bijvoorbeeld de tweezits Bond Bug uit 1970.  

deuren

De voordeur 

Het handelsmerk van de microcars uit de jaren 50 en 60, zoals de Heinkel Kabine en BMW Isetta. Je entert deze eitjes door het grote voorportier zijwaarts te openen, waarbij de stuurstang via extra scharnierpunten meebeweegt.

Isetta

Micro Microlino

Micro Microlino, de moderne interpretatie van de Isetta.

Lezersreacties (33) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.