Goed voorbereid op wintersport

Grip op sneeuwkettingen

Skoda Kodiaq winter
AutoWeek 51/52 2019
AutoWeek 51/52 2019

Je leest het in AutoWeek 51/52 2019

In ons land heb je niet gauw sneeuwkettingen nodig. De Posbank en het Limburgse heuvellandschap zijn zowat de zwaarste uitdagingen. Maar nu de wintersportperiode nadert, is het toch tijd om de belangrijkste zaken rond de ultieme ‘tractiehulp’ op een rij te zetten.

Heb je nog ergens een set sneeuwkettingen liggen? In de meeste gevallen mogen ze dan meteen op Marktplaats, tenzij je ze voor je huidige auto hebt aangeschaft. Robert Smit van sneeuwkettingen-leverancier Perfect Fit Automotive merkt in de praktijk dat er veel misverstanden over dit onderwerp heersen. Zeker met de nieuwste auto’s kan dat voor behoorlijk linke situaties zorgen. “In de nieuwste automodellen is er vaak steeds minder ruimte, vooral achter het wiel. De fabrikant geeft dat wel aan, omdat er bijvoorbeeld kwetsbare leidingen lopen. Of er is op een andere manier te weinig ruimte in de wielkasten. Stelregel één is dat je sneeuwkettingen op jouw autotype afstemt en op de exacte bandenmaat van jouw auto. Hebben je banden een heel grof profiel? Onder SUV’s komt dat wel voor, dan vraagt dat om aangepaste dikke schakels die niet in het loopvlak kunnen worden gedrukt.”

Het is belangrijk dat je zelf aandacht aan de juiste keuze besteedt, zegt Smit, want ook veel autobedrijven zijn niet goed op de hoogte. Het verschil zit in het soort ketting dat je kunt gebruiken en, zoals gezegd, bijvoorbeeld de dikte van de schakels die worden toegepast. Onder een zware, sterke auto moet je aangepast materiaal gebruiken. “De auto is hét uitgangspunt en dat kan best betekenen dat je niet eens ‘gewone’ sneeuwkettingen kunt gebruiken. Bij een Skoda Kodiaq of Renault Scenic moet je bijvoorbeeld zogenoemde loopvlakkettingen toepassen.” Die komen niet achter het wiel en kunnen ook rondom nergens aanlopen. De grote variatie aan types, constructies en gebruikte materialen zorgt ervoor dat de prijzen kunnen variëren van enkel tientjes tot honderden euro’s.

SMURRIE

Over het gebruik van de kettingen zijn heel wat praktijktips te geven. Probeer om te beginnen thuis een keer hoe je ze aanbrengt en weer demonteert. En probeer je dan eens in te beelden hoe dat gaat als je werkelijk ergens in de sneeuwsmurrie aan de gang gaat. Smit: “Uiteraard gaan de sneeuwkettingen als laatste van je reisbagage achterin. Anders moet je alles uitladen in de sneeuw. Zelf leg ik er een oude jas en een paar oude, stevige handschoenen bij. Eventueel kun je de mouwen van een oude jas knippen, als bescherming van je goede kleding.” Een andere tip is om een van je automatten te gebruiken om op te knielen.

“En als je in het donker aankomt is een hoofd- of kabellampje zeker handig. Zodat je ziet wat je doet. Goed voorbereid is het omleggen van sneeuwkettingen normaal gesproken best in je eentje te doen. Let wel op dat de betere sneeuwkettingen met veerkracht op spanning worden getrokken. Simpeler sneeuwkettingen moet je na een meter of honderd rijden even natrekken.”

Het beste is dus om meteen goed materiaal aan te schaffen. Er bestaan overigens ook keuringsnormen voor sneeuwkettingen, waar in diverse landen ook op wordt gecontroleerd. Bij een goede kwaliteit leveren die controles geen problemen op. Het is in elk geval slim om even te googelen wat de specifieke ‘spelregels’ zijn in de landen waar je ze nodig denkt te hebben.

Als je ze eenmaal hebt gemonteerd, dan doe je natuurlijk rustig aan met rijden, want ook sneeuwkettingen hebben hun beperkingen. En het zou jammer zijn als je de binnenkant van je wielkast aan gort rijdt. Of wat leidingen. Veertigof vijftig kilometer per uur is doorgaans wel de max, zeggen de kenners. Ook al vanwege het kabaal onder de auto.

AANGEDREVEN

Welke wielen worden het eigenlijk? Simpel: sneeuwkettingen gebruik je op de aangedreven wielen. Natuurlijk rijd je al op winterbanden, zodat de andere as beheersbaar blijft. De enige uitzondering, zegt Smit, kan een permanent vierwielaangedreven auto zijn. “Kies dan normaal voor de primaire aangedreven wielen. Als je bergop rijdt, doe je de kettingen om de achterwielen en als je bergaf rijdt om de voorwielen. Maar let op, dit is bij permanente 4WD.”

Kom je in de buurt van sneeuwen ijzelgevoelige hellingen? Kijk naar het tegemoetkomend verkeer, zodat je tijdig weet of er actie nodig is. Stop tijdig om ‘ze’ erom te leggen, maar ook weer niet te vroeg natuurlijk. Op asfalt kun je er met goed fatsoen niet mee rijden. Dat kan ook boetes opleveren. Veelal staat er in elk geval een speciaal bord op de plek waar je verplicht sneeuwkettingen moet omleggen. Kies altijd een plekje uit waar de auto (en jijzelf) niet weg kan glijden. Hou er vooral ook rekening mee dat je er vanaf de bermkant goed bij het wiel moet kunnen komen. Kortom: goede materialen en logisch nadenken zijn het halve werk.

SOKKEN

En hoe zit het met oplossingen als sneeuwsokken en dergelijke? Uit eigen ervaring weten we dat ze kunnen helpen om pakweg dat laatste gladde stukje bij je hotel in de Ardennen te overwinnen. Of als hulp wanneer je bij winters weer in eigen land net niet kunt wegkomen tegen de oprit. Maar je mag ze niet gebruiken als alternatief voor sneeuwkettingen, daarvoor zijn ze niet goedgekeurd.

Nog een praktische tip: als je winterbanden op lichtmetalen wielen zitten, neem dan kettingen met wielbescherming. En tot slot: reinig de kettingen zo gauw mogelijk na gebruik met warm water. Het kan anders een enorme kliederboel worden. Zorg ook dat je ze goed droogmaakt. Als het metalen kettingen zijn, maak ze dan wat vettig. Dat verlengt de levensduur.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.