Getz met 1,1-liter diesel verbruikt 1:32,2

Hyundai Getz Eco 1,1 CRDi
Hyundai heeft een superzuinige Getz laten zien. De Getz Eco 1,1 CRDi heeft volgens de Koreanen een normverbruik van 3,1 liter diesel op 100 km.

Hyundai heeft een superzuinige Getz laten zien. De Getz Eco 1,1 CRDi heeft volgens de Koreanen een normverbruik van 3,1 liter diesel op 100 km.

De zuinige diesel van de Hyundai Getz is een 1,1-liter 3-cilinder CRDi common rail diesel. De motor heeft 2 bovenliggende nokkenassen en levert een vermogen van 76 pk. Het maximum koppel bedraagt 154 Nm.
De kleine CRDi heeft een inspuitdruk van 1.600 bar. De turbolader heeft een variabele geometrie en er zijn injectoren met 7 inspuitopeningen. Ook is er een elektronisch gestuurde regelklep en een intercooler. Dit alles zorgt er voor dat de motor uitermate spaarzaam met brandstof omspringt.
Een ander voordeel is dat de uitstoot aanmerkelijk minder is. Daarvoor wordt mede gezorgd door het 'Idle Stop and Go'-systeem. Dat zorgt ervoor dat de motor afslaat als de auto tot stilstand komt. Zodra het gaspedaal weer wordt beroerd, slaat de diesel weer aan. De Getz Eco voldoet dan ook ruimschoots aan de Euro IV emissienorm.
Er is alles aan gedaan om het motorblok zo licht mogelijk te maken. Hyundai claimt dat de 1,1 CRDi in vergelijking met de huidige 1,5-liter CRDi 25 procent lichter is. Ook de carrosserie ging op dieet. Een aluminium space frame zorgt ervoor dat de Getz Eco slechts 585 kilo weegt. Ter vergelijk: een Getz 1,5 CRDi legt 840 kilo op de schaal.
Waarschijnlijk zullen verschillende van de nieuwe technieken van deze 1,1-liter CRDi in de toekomst in de dieselmotoren van Hyundai terug te vinden zijn. Of er ook een versie met een dergelijke kleine cilinderinhoud komt, is nog onduidelijk.