Gereden: Volvo V50

Liever de diesel

Volvo V50
De supersnelle T5 lijkt de smaakmaker onder de V50's De 2.0D maakte echter veel meer indruk.
De supersnelle T5 lijkt de smaakmaker onder de V50's De 2.0D maakte echter veel meer indruk.

T5 betekent bij Volvo veel pk's en een behoorlijke partij koppel. Daar zijn wij dol op, dus stonden we vooraan om tijdens de introductie van de V50 een sleutel van een T5 AWD te bemachtigen. Die kun je vervolgens in je zak houden om de portieren te openen en de 2.5-liter 5-cilinder te starten. Keyless Drive heet dat.
Het plezier werd helaas getemperd omdat we een T5 met automatische versnellingsbak uit de rij hadden gepikt. Wie echt de nadruk wil leggen op de eerste lettergreep van sportswagon, wordt enigszins teleurgesteld. Geef ons maar zo'n zelfde auto met de zestraps handbak uit de S60 R en de V70 R.

Nieuwe dieselmotor
De nieuwe 2-liter turbodiesel van Volvo komt voort uit de samenwerking van Ford en PSA (Peugeot/Citroën).En dan komt de grote verrassing. Je moet goed luisteren om dat te kunnen horen. Zeker als de motor warm is, vervaagt het dieselgeluid bijna volledig. Maar dan de kracht waarmee deze moderne zelfontbrander de sportswagon doet voortsnellen... Is dit een wagon of een sportwagen?

Sportieve zesbak
Grote steun bij het sportieve karakter van de V50 diesel is de geweldige handbak met 6 versnellingen. Die zou in menige echte sportwagen niet misstaan.
Kiek van der Wall, algemeen directeur van Volvo Cars Nederland B.V., denkt in 2004 4.350 exemplaren van de V50 te verkopen in Nederland. Daarvan verwacht hij dat het aandeel diesels 40 procent zal zijn. Kiek heeft in de afgelopen jaren bewezen goed inzicht te hebben in de automarkt. Toch durven wij deze expert nu al tegen te spreken. De V50 wordt zonder meer een succes. Maar het aantal diesels zal zijn verwachtingen zeker overtreffen.

Nederlands design
Deze Zweedse auto, die onder het bewind van het Amerikaanse Ford wordt gebouwd in het Belgische Gent, is ontworpen onder leiding van Fedde Talsma, platform chief designer Volvo Cars. Talsma heeft de ronde vormen doen terugkeren in de nieuwe generatie Volvo's.
Vanaf heden kan de V50 worden besteld met de 2.5 benzinemotor (zoals in de modellen T5 en T5 AWD), 2.4 en 2.4i benzinemotoren en met de 2.0 diesel. Later dit jaar komt er een 1.8 benzinemotor en een 1.6-liter dieselmotor.

Een uitgebreide rij-impressie kunt u lezen AutoWeek nr. 10 (25 februari).