Gereden: Toyota Prius
De nieuwe Prius oogt vlotter dan z'n voorganger. Ook is hij ruimer, èn sneller. Dat heeft hij vooral te danken aan z'n krachtigere elektromotor.
Je stopt de Key Card van de Prius van de tweede generatie in een gleuf. Vervolgens druk je op een startknop. En dan gebeurt er niets. De viercilinder van de Prius slaat niet aan. Wanneer de Toyota met hybride aandrijving stil staat, blijft, of wordt de verbrandingsmotor uitgeschakeld. We zetten de hendel van de automaat in stand 'D', geven gas en we komen zonder het kleinste schokje in beweging. De automaat is een E-CVT; een elektronisch gestuurde continu variabele transmissie. Maar deze werkt heel anders dan de CVT van Van Doorne. Het koppel dat de brandstofmotor ontwikkelt wordt verdeeld over de wielen en de stroomgenerator van de hybride Prius. De opgewekte stroom gaat naar een elektromotor die zijn aandrijfkoppel uiteindelijk ook weer naar de wielen stuurt. Door het toerental van de generator, de benzinemotor en de elektromotor elektronisch te sturen kunnen de overbrengingsverhoudingen traploos geregeld worden. Als je het niet wist zou je denken dat de Prius wèl een transmissie uit de koker van Van Doorne heeft, want wanneer je vol gas geeft laat de E-CVT de motor net zo loeien, tot je wat gas terug neemt. Het geluid dringt overigens wel heel gedempt tot het interieur door.
We doen een stoplichtsprintje. Het gas gaat op de plank. Een reactie laat een fractie van een seconde op zich wachten, maar dan gaat de Prius er vandoor. Hij moet in 10,9 s vanuit stilstand naar honderd kunnen sprinten. Dat is een winst van 2,5 s vergeleken met de eerste Prius. Ook de topsnelheid ging omhoog; van 160 naar 170 km/h. De 1.497 cc viercilinder die naar het nieuwe model mee is verhuisd had een vermogen van 53 kW/72 pk. Nu levert die machine 57 kW/77 pk. Veel méér ging de elektromotor er op vooruit. Doordat er nu met 500 Volt in plaats van 274 Volt gewerkt kan worden kon het vermogen stijgen van 33 kW/45 pk naar 50 kW/68 pk. Het koppel steeg van 350 naar 400 newtonmeter. De elektromotor en de benzinemotor samen zijn beneden de 35 km/h goed voor maar liefste 478 Nm. Het gecombineerde vermogen van de twee krachtbronnen komt – boven de 85 km/h – uit op 82 kW/113 pk.
We gaan de snelweg op. De nieuwe Prius kan prima meekomen. Volgens de fabriek moet hij in 8,4 seconden van 80 naar 120 kunnen accelereren. De vorige Prius bracht 9,8 s op de stopwatch. Het nieuwe model is dus sneller. Het moet ook zuiniger zijn. Voor de 2000-versie gaf Toyota een gecombineerd verbruik van 5,1 l/100 km op; de 2003-uitvoering zou toe kunnen met 4,3 l/100 km.
De tweede generatie Prius oogt een stuk vlotter dan de eerste en is ook rapper; maar sportief? De hybride doet een beetje log aan en er zit weinig gevoel in de elektrisch bekrachtigde besturing. Doordat de wielbasis groeide van 2,55 naar 2,70 m biedt de nieuwe Prius meer binnenruimte. Die komt vooral te goede aan de achterpassagiers.
Vijf februari 2004 staat de nieuwe Prius bij de dealer. Omdat de milieuvriendelijke automobiel is vrijgesteld van BPM kan hij tegen een concurrerende prijs worden aangeboden. De 'basisversie' kost € 25.250; de met een aantal extra's opgetuigd Business Edition komt op € 28.950.
Een uitgebreide rij-impressie kunt u lezen in AutoWeek nr. 48 (19-26 november).
PRIVATE LEASE Toyota Prius+
Had je deze auto's al gezien?

Toyota Prius+ 1.8 Executive, 7-Persoons, Panoramadak,
- 2020
- 65.564 km

Toyota Prius+ 1.8 Business Plus 7 ZITPLAATSEN | PANORAMADAK | CLIMATE CONTROL | NAVIGATIE
- 2016
- 120.963 km

Toyota Prius+ Prius Wagon 1.8 Aspiration 96g | 7 Persoons | Leer | Stoelverwarming | Panoramadak | Dealer onderhouden |
- 2012
- 156.139 km