Gereden speciaal: Yamaha Tricity
Och is er één groot verschil te bemerken tussen de Aziaat en de twee Europese varianten. De 125 cc Tricity mag je namelijk niet rijden met een autorijbewijs. Om bezitters van een B-rijbewijs toch nog te verleiden de switch van vier- naar driewieler te maken, doet Yamaha een A1 automaten-rijbewijs cadeau. En omdat we bij AutoWeek wel eens vaker uitstapjes naar driewielers maken voor ons reden genoeg op pad te gaan met de Tricity.
En dat is juist behoorlijk krom te noemen. Waar je in Spanje, Italië en zelfs België met een autorijbewijs zo op een lichte motorscooter (tot 125 cc) mag stappen, is dat in Nederland niet het geval. De reden: onze staat is niet verplicht om de Europese regelgeving over te nemen die door de 'Unie' vastgesteld wordt. Een scooter als de Tricity valt daardoor buiten de boot, terwijl een veel zwaardere en minder gemakkelijk te sturen Piaggio MP3 LT of Peugeot Metropolis RS wel met een B-rijbewijs (mits voor het 19-01-2013 behaald is) te rijden is. Puur en alleen omdat deze driewielers onder de categorie trikes vallen door het installeren van een rempedaal en de spoorbreedte te vergoten (465 mm). Iets wat de Tricity niet heeft, omdat Yamaha juist een gemakkelijk sturende driewieler neer wilde zetten.
Voorspelbaar karakter
De 125 cc Tricity is door zijn gemakkelijke handelen juist de ideale vervanger voor menig autorijder die graag in stedelijk verkeer zich sneller van A naar B wil verplaatsen. De 152 kilo wegende driewieler heeft weinig vermogen (slechts 10,9 pk) aan boord, toch blijkt het in de praktijk meer dan voldoende te zijn (top van 110 km/u) om je binnen en net buiten de stad te begeven. Daarbij reageert de eencilinder enorm soepel op jouw commando's, wat uiteraard erg prettig is. Door het voorspelbare karakter is het voor iedereen een gemakkelijke taak om op de Tricity rond te rijden. Niet alleen het blok zorgt daar overigens voor, ook op stuurvlak blijkt Yamaha een goed concept neer te hebben gezet. Hoewel een driewielige motorscooter niet altijd even gemakkelijk is om op te rijden, doet de Tricity haast aanvoelen als een 'gewone' scooter. Heel licht verander je van richting en dat allemaal met een rotsvast vertrouwen door de twee wielen aan de voorzijde. De dubbele vering (twee vorkpoten achter elkaar geplaatst) doet daarbij een extra duit in het zakje en laat zien dat je behoorlijk stevig door kunt rijden met de Tricity. Hij reageert namelijk uitstekend op oneffenheden als putdeksels en tramrails. Zelfs een stoeprand is 'm niet te gek. Enkel als je de Yamaha echt stevig de sporen geeft, merk je wat instabiliteit op, maar nooit heb je het idee dat je de grens van deze driewieler bereikt hebt.
Voldoende stopkracht
Het voordeel van een scooter is het feit dat je niet hoeft te schakelen en beide hendels als rem kan gebruiken. Op de Tricity gebeurt dat overigens via het UBS (unified braking system). Dat zorgt ervoor dat zelfs de achterrem (normaliter veel zwakker dan de voorrem) nu veel remkracht opbouwt. Als je het linker remhendel namelijk inknijpt, zorgt een mechanisch systeem ervoor dat niet alleen de achterste remklauw aan het werk gezet wordt, maar tevens de twee klauwen aan de voorzijde. Het resultaat: altijd meer dan voldoende stopkracht.
Met de modern gestylede Tricity heeft Yamaha een prima driewieler neergezet, die ideaal voor autobestuurders kan zijn. In Nederland hebben we echter te maken met die vreemde regelgeving, waardoor de verkoop van de Tricity in ons land waarschijnlijk wat stroever zal verlopen. En dat ondanks een scherpe prijs van € 3.999,-, wat haast een koopje genoemd mag worden. Echter, Yamaha Motor Nederland speelt handig in op dit probleem, door de Tricity nu tijdelijk (tot en met 30 september) te leveren met een A1 automaten rijbewijs. Alleen moet je dan nog wel even het examen halen natuurlijk.
Lees ook

Duitse autokoper heeft weer grotere voorkeur voor benzineauto

Vernieuwde Hyundai Sonata is uitgesproken sedan

Toyota komt met nieuwe middelgrote pick-up

Mercedes-Benz 350 SL (1971) - Klokje Rond Klassiek

Praktijkervaring Kia Ceed: zo beoordelen eigenaren hun auto

Test: Mercedes-Benz GLC - Je ziet het niet, maar alles is nieuw
Lezersreacties (26) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.