Gereden: Peugeot Boxer
De gesloten bestelauto met dubbele cabine is een typisch Nederlands verschijnsel. Wij weten niet beter dat aannemers en marktkooplieden niet alleen bouwmaterialen c.q. verse groeten en fruit naar de plaats van bestemming willen vervoeren, maar ook hun eigen, gespecialiseerde personeel dat daarmee aan het werk gaat. Bestelautofabrikanten leveren wel al sinds jaar en dag dubbele cabines in combinatie met een open laadbak, maar wie een achterbank en zijruiten wilde hebben in een gesloten bestelauto was aangewezen op een lokaal ombouwbedrijf. Inmiddels is het licht aangegaan bij diverse bestelautomerken, die steeds vaker zelf de dubbele cabine kunnen leveren. Die extra omzet lopen zij dus niet meer mis.
Voor het ontwerp is de Nederlandse kennis op dit gebied gewoonlijk leidend; bij de bepaling van de positie van de achterbank van de Boxer heeft Peugeot in ieder geval een trio reuzen uitgenodigd. In de gereden L2H1-versie zwemmen tot drie inzittenden in ieder geval in de ruimte. Misschien had vier zitplaatsen ook gekund, zoals de Master, Movano en NV400 die hebben. De zitting van de achterbank bevindt zich even hoog boven de wagenvloer als de voorstoelen, maar doordat de vloer daar zelf iets lager is, is de zit dat ook. Het uitzicht rondom is voor achterin-zitters niettemin prima. Het is wel lastig om, gezeten op de achterbank, de enorme schuifdeuren (ter linkerzijde een optie € 330,-) te kunnen sluiten. Ze rollen weliswaar niet zwaar, maar om de handgreep te kunnen bereiken moet je onhandig ver naar achteren reiken. De instap zelf is wel bijzonder gemakkelijk en het zitcomfort dat de vlakke achterbank biedt is net voldoende. De zitting leunt op een kunststof bak, die bij de laadruimte is getrokken. Daardoor biedt de Boxer L2H1 als 3+3-zitter nog altijd een laadvolume van 5,5 kubieke meter, wat niettemin nogal afsteekt tegen de ronde 10 m3 van dezelfde versie met enkele cabine. De duimstok wees verder nog uit dat de tussenwand op precies 205 cm van de achterdeuren is geplaatst en ook dat de laadvloer tot maar liefst bijna een meter extra doorloopt onder bovengenoemde achterbank. Zo kun je nog net wat planken van drie meter lengte kwijt in deze Boxer.
De rijeigenschappen verschillen ondanks de hogere eigen massa van ruim 100 kg (leeg nu 1.977 kg) niet noemenswaardig van die van de eerder gereden Citroën Jumper met dezelfde motor, de 2,2 liter HDi met 130 pk en 320 Nm. Verbruik-technisch werd het meergewicht waarschijnlijk gecompenseerd door het lagere dak van de gereden Boxer ten opzichte van de Jumper; we kwamen uit op 9,9 l/100 km, tegen eerder 10,5 l/100 km met de Citroën.
Had je deze auto's al gezien?

Peugeot Boxer 330 2.0 BlueHDI L1H1 Pro
- 2018
- 145.947 km

Peugeot Boxer 335 2.0 BlueHDI L3H2 Pro DC | 2 zitplaatsen rechtsvoor | Airco | Alarm klasse 1(startblokkering)
- 2017
- 110.000 km

Peugeot Boxer 335 2.2 BlueHDi 165pk L3H3 Asphalt Euro6 Airco Navi Camera BPM-vrij 49112km Ned.auto
- 2022
- 49.112 km