Gereden: Mazda 5

Mazda 5
Mazda 5Mazda 5Mazda 5Mazda 5Mazda 5
Hoe de Mazda5 zich op de openbare weg gedraagt, dat weten we over pakweg een maand. Eerst mochten we Mazda's nieuwe midi-MPV aan de tand voelen op het circuit (!) en kregen we en passant alle ins en outs over deze nieuweling te horen.
Hoe de Mazda5 zich op de openbare weg gedraagt, dat weten we over pakweg een maand. Eerst mochten we Mazda's nieuwe midi-MPV aan de tand voelen op het circuit (!) en kregen we en passant alle ins en outs over deze nieuweling te horen. Een MPV op het circuit, het moet niet gekker worden! Toch leek het Mazda een goed idee om deze voorintroductie annex workshop te houden op het kleine Circuit des Laquais in Champier, vlakbij Lyon. De bodemplaat van de 5 is in grote lijnen hetzelfde als die van de 3 en dat model staat bekend om z'n lekkere rij-eigenschappen. Verwacht van de 5 echter niet dezelfde lichtvoetigheid als de 3, de carrosserie is hoger en het gewicht is hoger. We krijgen kortstondig de kans om met de Mazda5 kennis te maken. Achtereenvolgens stappen we in de 2-liter benzinemotor van 145 pk, de diesel met dezelfde inhoud die 143 pk levert (da's de high power versie, hij is er ook met 110 pk) en de benzinegestookte 1.8.
Het zal u niet verbazen dat die eerste zich op de baan manifesteert als meest aangenaam gezelschap. Dat kunnen we voor een groot deel schrijven op het conto van de brede (205) en platte (50) 17-inchwielen, die meer grip bieden dat het rubber van de andere twee versies, respectievelijk 205/55R16 en 195/65R15. Wat opvalt tijdens onze korte kennismaking achter het stuur van de 5 zijn de voor een midi-MPV directe stuurreacties en de sportieve afstemming van het onderstel. De slalom om de pylonen op het rechte stuk kunnen we gemakkelijk met een gangetje van zo'n 85 km/h nemen (ESP uitgeschakeld) zonder dat de auto over z'n voorwielen wegglijdt of dat de achterkant vreemde uitstapjes gaat maken. En gaat die kont eenmaal kwispelen, is die reactie simpel op te vangen. Ook het overhellen van de carrosserie valt erg mee voor een auto als deze. De diesel is sterk en stil maar je merkt goed dat de neus van de auto moeilijker de bocht door te krijgen is vanwege het hogere gewicht van de motor. De 1.8 heeft uiteraard de lichtste voorkant van deze drie maar die ondervindt op het circuit hinder van z'n kleinere en hogere banden.

Doordacht systeem
Leuk natuurlijk, een beetje spelen op het circuit maar het geeft geen realistisch beeld van hoe de auto zich onder normale omstandigheden gedraagt. Vandaar dat Mazda daarvoor nog een aparte introductie heeft gepland en nu meer ingaat op de mogelijkheden van het interieur. Karakuri is Mazda's benaming voor het zit- en opbergsysteem. De 5 is volgens z'n scheppers een '6 plus 1-zitter', wat neerkomt op een 2-3-2-volgorde in de auto. Uit de vloer van de bagageruimte kun je door aan een koordje te trekken simpel twee stoelen tevoorschijn toveren waar je als volwassene zeer fatsoenlijk op kunt zitten zonder dat hoofd of benen in de knel komen. Aan de middelste zitrij heeft Mazda de meeste aandacht besteed. Als je met z'n zessen op pad bent, staan er 'gewoon' twee stoelen met een (opklapbare) armsteun ertussen. Zo kun je van de tweede naar de derde zitrij doorsteken. Bij het instappen klap je trouwens gewoon de leuning van de stoel op de tweede zitrij naar voren. Ga je met z'n zevenen de hort op, dan haal je uit de zetel van de linkerstoel de zitting voor de middelste tevoorschijn; de armsteun promoveert tot rugleuning en voilà, je hebt drie zitplaatsen. Heb je geen behoefte aan die zevende zitplaats maar wil je wel wat extra opbergruimte dan zit er in de zitting van de linkerstoel nog een uitklapbare opbergbox verstopt. Hoewel dit allemaal misschien wat ingewikkeld klinkt, werkt het in de praktijk erg gemakkelijk en logisch. Een doordacht systeem. Uiteraard kan het meubilair achterin ook volledig tegen de vlakte, waardoor een laadruim van 969 liter ontstaat. De stoelen op de tweede zitrij zijn over een lengte van 27 cm verschuifbaar. Als enige in z'n segment heeft de Mazda5 een schuifdeur aan elke kant die 70 cm in- en uitstapbreedte biedt.

Aardige gadgets
De passagiers voorin kijken uit over een goed ingedeeld en netjes afgewerkt dashboard met een hooggeplaatste versnellingspook. Het zilverkleurige kunststof van het centrale deel is mooier van kwaliteit dan we gewend zijn uit de Mazda6. De kritiek daarop heeft Mazda ter harte genomen; bij de opgefriste 6 die later dit jaar komt, zien we dit verbeterde materiaal ook terug. Aardige 'gadgets' zijn de optioneel verkrijgbare, ingebouwde harde schijf waar je voor 20 gigabyte aan muziek op kwijt kunt, de achteruitrijcamera met display die uit het dashboard opklapt (we herkennen ditzelfde systeem van Toyota en Lexus), keyless entry (waardoor een contactsleutel overbodig is) en een DVD-systeem met schermpje in het plafond. De Mazda5 vervangt straks zowel de Premacy als de MPV, die allebei nog wel even in productie zullen blijven. De auto arriveert eind mei, begin juni in Nederland en er is keuze uit vier motoren en even zoveel uitrustingsniveaus. De voordeligste 5 is de 1.8 van 115 pk die voor E 23.495 de showroom verlaat. Dieselaars moeten nog tot het einde van het jaar geduld hebben, pas dan arriveren de 110 en 143 pk-versies van de 2-liter CiTD. 

De volledige rij-impressie met de Mazda 5 staat in AutoWeek 17, die woendag 20 april in de winkels ligt.