Gereden: Lancia Ypsilon
De nieuwe Ypsilon is voorlopig de laatste nieuwe Lancia van Europese bodem; hij wordt in Polen gebroederlijk naast de Fiat 500 gebouwd, waarop-ie ook is gebaseerd. De nieuwe Ypsilon oogt een beetje als een mini-Delta; z'n grote broer is vooral te herkennen in de vorm van de achterlichten en die van de ramen van de achterportieren. Die zijn zo veel mogelijk weggemoffeld om een coupé-achtige lijn te suggereren, Maar juist die deuren vormen de grootste verandering. Lancia's kleinste krijgt voortaan namelijk vijf portieren. Volgens z'n makers biedt de auto ruimte aan vijf volwassenen.
Hoofd- en beenruimte vallen inderdaad niet tegen in de op een verlengde basis van de Fiat 500 gebaseerde Ypsilon. Maar of je met drie volgroeide personen aangenaam náást elkaar kunt zitten, is twijfelachtig. Voorin zie je dat Lancia weer inzet op luxe. Leren bekleding, volautomatische airco, cruise control, navigatie, het is slechts een greep uit wat je allemaal kunt krijgen in de nieuwe Ypsilon. Er is zelfs een audio-systeem met een vermogen van maar liefst 500 Watt verkrijgbaar.
Fel ding
Lancia biedt in Nederland twee motoren aan, die de Ypsilon momenteel vrijgesteld laten van wegenbelasting; een 0,9-liter tweecilinder – de uit de Fiat 500 bekende Twin Air-motor- en een 1,2-liter bi-fuel-versie, die op benzine en LPG rijdt. Aan het karakter van de Twin Air moet je even wennen. Na het starten staat de tweecilinder rustig te pruttelen; hij bromt wat en maakt de indruk ieder moment te willen afslaan. Maar dat doet-ie niet. Bij het wegrijden pakt de motor vlot op. Het is de bedoeling dat je de adviezen van de schakelindicator op het dashboard nauwgezet opvolgt en zo snel mogelijk opschakelt naar de hoogste versnelling. Zo druk je het verbruik.
De tweepitter wordt wel brommerig van dit zuinige rijgedrag. En de fut is er uit als je zo rijdt. Versnellen duurt een eeuwigheid als je niet terugschakelt. Maar negeer de schakelindicator en houdt de motor hoog in de toeren, en de Ypsilon wordt zomaar een tamelijk fel ding. Zeker in de eerste en tweede versnelling, die tamelijk korte overbrengingen hebben. De besturing is elektrisch bekrachtigd. Hij werkt direct genoeg, maar veel gevoel zit er niet in de installatie.
Het hoeft niet te verbazen dat het weggedrag van de Ypsilon in grote lijnen lijkt op die van de 500. Dat betekent dat korte oneffenheden vooral door de achteras vrij nadrukkelijk aan de inzittenden worden doorgegeven. Maar over het algemeen voelt de Ypsilon volwassener aan. In bochten volgt de Ypsilon tamelijk neutraal de ingezette koers zo lang je niet te gek doet, met een neiging naar veilig onderstuur. De koets blijft daarbij mooi rechtop. En moet je plots van het gas, dan wordt de achterkant niet opeens staartlastig.
Comfort wint het geheel in de traditie van Lancia van sportiviteit. De Ypsilon Twin Air met start-/stop-installatie staat in juni bij de dealer voor vijftien mille rond. De bi-fuel-versie komt twee manden later. De importeur heeft nog geen officiële prijs vrijgegeven voor deze uitvoering maar meldt desgevraagd dat-ie enkele honderden euro's duurder zal worden dan de Twin Air-variant.
De complete rij-impressie van de Lancia Ypsilon staat in AutoWeek 22, die op 1 juni in de winkels ligt
PRIVATE LEASE Lancia Ypsilon
