Gereden: Ford Streetka & Sportka

Ford Streetka
Ongeduldig beginnen we aan de kap van de Ford Streetka te sjorren. Die moet open! Maar dat gaat niet zo gemakkelijk als we denken.

Ongeduldig beginnen we aan de kap van de Ford Streetka te sjorren. Die moet open! Maar dat gaat niet zo gemakkelijk als we denken. Met een knopje in de deurstijl ontgrendel je de afdekplaat die meteen openschiet. Toevallig was er even niemand in de buurt – anders had die blauw oog gehad, hij opent namelijk nogal enthousiast. Die deksel is ook meteen het enige dat elektrisch opent, want een automatische kap behoort niet tot de mogelijkheden. Door het omdraaien van twee hendels maken we het dak los van de voorruit. Dan moet je niet meteen die kap naar achter duwen, want eerst moet je het achterste gedeelte omhoog klappen en in een vergrendeling duwen. Pas dan kan het hele zooitje worden opgevouwen. Deksel er weer op duwen en klaar is 'ie.
De eerste kilometers krijg je nogal wat indrukken te verwerken. Want wat zijn die stoelen naar. Ze zijn smal, de zitting is veel te kort, het stuur zit te laag en als we 'm omhoog willen doen blijkt de hendel waarvan we dachten dat hij voor de verstelling van het stuur was, de ontgrendeling van de motorkap te zijn. Het interieur stelt op meer punten teleur: het is voor een groot gedeelte gewoon het dashboard van de normale Ka, maar dan met een toerenteller.

De 1,6-liter achtkleppenmotor produceert een vermogen van 95 pk en dat is precies goed voor de auto. Hij komt niets te kort, maar het houdt zeker ook niet over. De motor heeft wel een soepel karakter en verdeelt z'n trekkracht over een breed toerengebied. Schakelen hoef je dus niet abnormaal vaak.
Het weggedrag van de Ka is dik in orde. Hij stuurt direct (met een forse draaicirkel) en het is echt leuk om met het dikke stuur aan het werk te gaan. Het gevoel in de van de Focus afgeleide besturing is goed en de Streetka gaat neutraal de bocht door en glijdt pas als het echt hard gaat over z'n voorwielen naar buiten. In Nederland is maar één uitvoering te koop van de Streetka. Dat heeft als voordeel dat 'ie meteen alles heeft wat de fabriek kan leveren. Leren bekleding, airco, stoelverwarming, cd-speler – het zit er allemaal bij. Het enige dat je nog kunt bestellen is metallic lak en later in het jaar een hardtop. Het nadeel van al deze luxe is wel dat het prijskaartje daarom 26.000 euro vermeldt.

Het dak erop
Tsja, als je dan toch de techniek voor de Ford Streetka hebt ontwikkeld, kun je er net zo goed een dichte auto mee maken. Dus dezelfde motor, bak en onderstel in een standaard-Kaatje gepropt en hopla, klaar is de Sportka.
Toch rijdt hij béter dan de Streetka. En dat wordt veroorzaakt door een van die verschillen: het dak. De Sportka is veel stijver dan de Streetka en daarom liggen z'n grenzen net even wat verder en kun je er nóg harder mee door de bocht. Maar tegelijk voelt hij nog beter aan onder je handen en heb je als bestuurder meer lol.
De Sportka heeft ook die fijne besturing die zo lekker direct en precies is. Hij schakelt goed en met korte slagen en met die chromen pookknop in je handen heb je al snel het gevoel met een GTI-tje onderweg te zijn. Niet helemaal waar: want die 95 pk uit de 1,6-liter achtkleppenmotor zorgen voor redelijke prestaties, maar een hot hatch is het zeker niet. De Sportka zou best wat meer vermogen mogen en kunnen hebben.

Hij kost precies 17.000 euro. Door het prijsverschil van 9.000 euro met de Streetka lijkt dat heel goedkoop, maar hij zit daarmee iets boven de concurrentie. Een Seat Arosa 16V kost 15.250 en een Peugeot 206 XS 1.6 kost € 15.550 en een Fiat Punto Abarth kost € 16.995. De Sportka staat trouwens pas na de zomer bij de dealer.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.